Xiahe

Xiahe region is gelegen in het zuiden van de provincie Gansu, met als buren Sichuan en Qinghai. In het noord oosten grenst het aan het Qinghai Tiber plateau. 78 procent van de bevolking is Tibetaans. Het centrum van Xiahe word gevormd door het plaatsje Labrang met het bekende Labrang klooster.

Xiahe kenmerkt zich door een adembenemend landschap en een mysterieuze religieuze cultuur. Uniek Tibetaanse kostuums en prachtige grasvlakten zijn hier eerder regel dan uitzondering. De plaats heeft als bijnaam Chinees klein Tibet en ook wel Vaticaan van het Oosten.
De nummer één van bezienswaardigheden hier, is het Labrang klooster. Gelegen aan de voet van de Feniksberg, is het Labrang klooster een van de zes grote klooster van de Gelukpa orde. In tegenstelling tot de meeste Chinese tempels of klooster, kent het Labrang klooster geen omringende muren. De lokale bevolking kan op een prettige wijze langs diverse zijden het klooster betreden. In het klooster is duister, boterlampen zijn her en der geplaatst, hierdoor hangt er een mystieke sfeer en een opmerkelijke geur. Lama’s zitten samen en mediteren en aanbidden Boeddhistische inscripties, het lichaam steeds naar voren buigend.

Een bezoek aan de Sangke grasvlaktes is tevens de moeite waard. De vlakte ligt ongeveer 10 kilometer van het klooster vandaan, omringd door bergen. De Da Xiahe rivier stroomt door het gebied. Op de grasvlakten kan paard worden gereden of er is de mogelijkheid een Tibetaanse familie te bezoeken en Tibetaanse boterthee te proeven.

Geschiedenis Xiahe
Xiahe kende haar hoogtijdagen tijdens de zogenaamde Spring & Autumn periode. Vervolgens volgden de vreemde mogendheden in het gebied en leefde er diverse nomadenstammen, zoals de Mongolen. Vanaf 1928 wordt de naam Xiahe gebruikt.

Bezienswaardigheden Xiahe

Labrang Klooster
Het Labrang Klooster is aan de voet van de Feniks Berg gelegen. Een mystieke plaats volgens Tibetanen, door de ligging nabij de Daxia rivier en het zicht op de Drakenberg.
Over de Draken- en Feniks berg is in China een prachtige legende. Lang geleden, was er op deze plek een ruige zee. Na diverse overstromingen, verschenen er bergen en land. Op een dag, vloog er een feniks met gouden vleugels over het gebied heen en rustte wat op een van de zuidelijke bergtoppen. De feniks had zo’n dorst dat hij al het water op dronk dat aanwezig was, zodat de zee opdroogde. Een draak die in de zee leefde schrok hier van en kwam aan land, hierdoor ontstond een bron. Uit de bron stroomde meer en meer water en vormde op die manier de Daxia rivier. De draak veranderde uiteindelijk in de Drakenberg en de feniks en Feniksberg.

De architectuur van het Labrang Klooster is in Tibetaanse stijl. De grote Sutra hal is een belangrijke plaats voor religieuze activiteiten in het klooster. In de hal zijn portretten van Boeddha en ingebouwde altaars.
In het klooster zijn tien duizenden Boeddha beelden gemaakt van diverse materialen, zoals goud, zilver, koper en zelf aluminium. Er zijn ook beelden van ivoor, jade, kristal en klei en andere alledaagse materialen. Deze Boeddhabeelden zien er levensecht uit, met de vriendelijke gezichten is het een lust voor het oog. Naast deze beelden, staan er in het klooster ook vele Boeddhistische hoofddeksel te zijn en andere Boeddhistische schatten zoals parels en andere edelstenen.
Het Labrang klooster houd jaarlijks zeven grootschalige ceremonies.

Klimaat Xiahe
Daar Xiahe op het Tibetaans plateau gelegen is zijn de seizoenen zeer verschillend. Wind in het voorjaar en winter, regenachtig in de zomer en herfst. De winter kent een lange vorstperiode, gemiddeld zijn er slechts 56 vorstvrije dagen in het gebied. De jaarlijkse gemiddelde dagtemperatuur ligt rond de 35 graden Celsius. Maar de hoogste temperatuur is doorgaans ‘maar’ 28 graden Celsius. Tegen de koudste dagtemperatuur in de winter van -26 graden Celsius.

Monlan Festival
Het Monlan Festival is het belangrijkste Boeddhistisch Tibetaans festival dat jaarlijks in Xiahe plaats vind. Duizenden pelgrims uit de verste uithoeken van Tibetaanse gebieden, ontmoeten elkaar voor het Monlan festival. Men viert het nieuwe jaar en bid de hele dag lang.
Het meest belangrijke evenement van het jaar voor het Labrang Klooster is het Monlan of grote gebed. Tibetanen bepalen de dag van het festival middels de maankalender, derhalve valt het festival elk jaar op een andere dag. Monlan begint drie dagen na het Tibetaans nieuw jaar, dat doorgaans in februari of maart valt. Vier dagen lang spectaculaire ceremonies, trekken nomaden, herders en pelgrims uit alle uithoeken aan, allen kleurrijk gekleed. Vooral de meisjes die willen trouwen kleden zich prachtig aan met fraaie (gouden) sieraden en de mooiste jurk die ze hebben.
Het Monlan Festival is niet alleen een religieus feest, het is ook een mogelijkheid om elkaar te ontmoeten en tijd met geliefden, familie en vrienden door te brengen. Vele families die ver van elkaar vandaan wonen, treffen elkaar tijdens dit festival. Jongeren maken van de gelegenheid gebruik de juiste partner te vinden. In de straten kan men acteurs zien optreden. En iedereen, geen uitzonderingen, bid voor voorspoed en geluk in het volgende leven.

Tijdens de eerste dag van de viering word, vroeg in de ochtend, een heilige afbeelding van Boeddha, geschilderd op een enorme thanka (35 x 25 meter) aan de pelgrims getoond. De afbeelding word op de heilige heuvel gelegd en veel bezoekers komen naar deze plaats om het uitrollen te aanschouwen.

Alle religieuze leiders van het klooster zijn aanwezig, inclusief alle levende Boeddha’s die in deze regio wonen. Op de tweede dag word er een duivels dans opgevoerd. Dit evenement werd al opgevoerd toen Marco Polo in China rondreisde, en het klooster toen bezocht. De monniken van de dansschool treden de hele dag op gehuld in kleurrijke kleren en maskers. Dergelijke dansen moeten kwade geesten afschrikken. De derde dag, de gehele nacht lang, stellen monniken fraaie gekleurde beelden tentoon, gemaakt van yakboter. Deze symboliseren de verschillende Boeddha’s.  
De pelgrims lopen verschillende malen voorbij de beelden en tonen hun diepe respect. De beelden worden s’ nachts getoond. Want ondanks dat de gemiddelde temperatuur in deze periode rond -10 / -15 graden Celsius ligt, kan de sterke zon die overdag schijnt, de beelden doen smelten. De vierde dag word het Maitreya beeld naar buiten gedragen en volgt een processie rondom het Labrang klooster. Alle aanwezige pelgrims volgen het beeld in de processie.

terug inhoud