Lanzhou

Lanzhou is de hoofdstad van de provincie Gansu van de Volksrepubliek China. Het is de eerste belangrijke stad aan de Gele Rivier, met ongeveer 1,9 miljoen inwoners. De stad strekt zich uit over een lengte van meer dan 20 kilometer, door de steile wanden van het dal. Op de zijderoute was de stad een belangrijke tussenstop voor of vanaf het eindpunt Xi'an.

Geschiedenis
De eerste nederzetting dateert uit de Han-dynastie, ruim 2000 jaar geleden. Lanzhou heette toen Jincheng (金城) wat gouden stad betekent. De garnizoensstad werd een belangrijke tussenstop aan de zijderoute en hoofdstad van de meest westelijk gelegen Chinese provincie Gansu. De Chinese muur werd verlengd tot aan Yumen om bescherming te bieden.
Na de val van de Han-dynastie was Lanzhou de hoofdstad van verschillende koninkrijkjes. Door de zijderoute werd het boeddhisme geïntroduceerd en Lanzhou was van de 5e eeuw tot de 11e eeuw een belangrijk centrum voor het boeddhisme. Later kwam de islam op in het gebied doordat mensen werden bekeerd door handelaren uit het Midden-Oosten.
Geografie
Lanzhou ligt op een hoogte van 1600 meter in de smalle vallei van de Gele Rivier, die naar het oosten toe stroomt. Door de bergen aan weerszijden van de stad is de stad langgerekt en smal. Geografisch ligt de stad in het centrum van China. Het klimaat is semi-aride, met warme zomers en koude winters, in de lente kunnen er stofstormen voorkomen.

Demografie
Lanzhou als hoofdstad van de westelijk gelegen provincie Gansu kent veel verschillende bevolkingsgroepen, mede in de stad terechtgekomen door het verleden als handelsstad aan de zijderoute. De grootste bevolkingsgroep zijn de Han, grote minderheden zijn de Hui, Tibetanen, Dongxiang en Oeigoeren. In de stad zelf woonden in 2007 1.444.377 mensen, en in de prefectuur van 14.620 km², 3,2 miljoen.

Economie
Het BBP per hoofd van de bevolking was ¥15051 (RMB) (ca. US$1820) in 2003. Lanzhou is een industriestad, met veel natuurlijke hulpbronnen. Hieronder vallen: steenkool, zilver, goud, zink, nikkel, mangaan, klei en dolomiet. Er wordt ook met behulp van stuwdammen stroom opgewekt.
Belangrijke industrieën in Lanzhou zijn de olieraffinage, textiel, rubber, petrochemie, kunstmest, metallurgie. De stad is het centrum van de atoomindustrie in China. De productie van machines is ook belangrijk. In de landbouw worden groenten, bonen, meloenen, perziken en tabak verbouwd. Rozen en lelies worden uitgevoerd.

Transport
Lanzhou is een belangrijk knooppunt in het westen van China en vormt de verbinding van het westen naar het oosten. De enige spoorverbinding naar Sinkiang (Xinjiang) en Qinghai loopt door Lanzhou. Het is mogelijk om met de trein naar alle hoeken van China te reizen vanuit de stad.

treinstation

luchthaven

De luchthaven van Lanzhou ligt 70 kilometer ten noorden van de stad. Verbindingen zijn er naar onder andere Peking (Beijing), Chengdu, Kanton (Guangzhou), Ürümqi en Xi'an. Er zijn ook enkele regionale vluchten binnen de provincie.
Vijf verschillende snelwegen doen Lanzhou aan. De Lanlin Expressway in zuidelijke richting, de Lanhai Expressway naar het westen en Qinghai, de Lianjia Expressway dwars door Gansu heen, de Lanbai Expressway naar Ningxia en de Lanzhou Airport Expressway. Verschillende Nationale wegen van China hebben een begin of eindpunt in Lanzhou.
In de stad zelf rijden trolleybussen, bussen en taxi's. De taxi's hebben een starttarief van ¥7 voor 3 kilometer, de bussen kosten ¥1.

Bezienswaardigheden
Het centrum van Lanzhou ligt op de zuidoever van de Gele Rivier en aan de oostkant van de stad. Aan de zuidkant van het centrum ligt tevens het grootste treinstation, Lanzhou zhan. Aan de noordkant van de rivier ligt de Witte pagode heuvel (Báitǎ Shān,). De oorsprong van het park dat tegen een steile heuvel is aangelegd ligt in de Yuan-dynastie (1206-1368). Een kabelbaan over de Gele Rivier verbindt het park met het centrum en een monumentale ijzeren brug doet hetzelfde voor voetgangers en fietsers. Het provinciale museum van Gansu ligt ook in Lanzhou en de Witte wolken tempel, een Taoïstische tempel uit de Qing-dynastie vormt een van de weinige overgebleven historische monumenten in de stad.

witte pagode heuvel

provinciale museum van Gansu

Lanzhou Dining - Wat te eten
Het eten in Lanzhou is vrij uniek in vergelijking met die van centraal China, die is beïnvloed door etnische groepen, vooral de Hui mensen. Naast de rundvlees noedels, zijn er lokale lekkernijen die niet kunnen worden geproefd in andere plaatsen, evenals Sichuan keukens, hotpot, en westerse gerechten.

Gansu Cuisine  
Lanzhou gerechten zijn representatief voor Gansu, gerechten waarvan het braden, stomen en stoven van rundvlees en schapenvlees het hoofddeel is. Lanzhou mensen genieten van de vele smaken zoals zout, zoet, zuur en pittig. Gansu gerechten kunt u proeven in verschillende hotels in Lanzhou Typische gerechten zijn Jincheng Baita, Jincheng Babao Melon Carving, Baihe Tao, en albino prei met kip en geroosterd varkensvlees.

Baihe (Lily) Tao (Peach) is zo genoemd omdat het gerecht heeft de vorm van perziken.. De gewassen verse lelie een specialiteit van Lanzhou wordt gestoomd voor ongeveer 15 minuten. De lelie wordt vervolgens gevuld met gezoete bonen plakken, zodat het eruit ziet als een perzik. De 'perzik' wordt gestoofd in een bamboe stoomboot voor ongeveer 20 minuten en dan geserveerd met een witte suiker saus.

Jincheng Baita is een assortiment van vleeswaren, het nabootsen van de beroemde attractie van Baita (de Witte Pagode) in Lanzhou, dat is een zeven verdiepingen tellende pagode met acht facetten.
Jincheng Babao (acht schatten) Melon Carving is een traditioneel voedsel van Lanzhou. De gesneden meloen schil wordt gebruikt als een kom met witte schimmel, ananas, kersen, longan, gagel, en andere lekkernijen te houden. De gravure is voortreffelijk en het eten is vers en zoet. Dit gerecht zal voldoen niet alleen aan uw smaakpapillen, maar ook aan uw ogen.
Silk Road Camel Hoof is een voedzaam gerecht omdat het uit de hele hoef bestaat met de pees, die erg lekker is.
Quick Fried Camel Hump, een sierlijke schotel, heeft een geschiedenis van 1500 jaar.
Lanzhou Geroosterd Varkensvlees wordt verwarmd op houtskool en geserveerd met lente taarten of sesam taarten.
Jinyu (gouden vis) Facai (een soort schimmel die groeit in de woestijn in de buurt van de Gele Rivier) is een klassiek gerecht in de provincie Gansu. Er is geen gouden vis in de schaal; de naam komt van de vorm. De Fa Cai wordt geweekt in water tot het zacht wordt en dan gekneed totdat het rond is. Gehakte kip wordt op smaak gebracht met zout, eiwit, sesamolie, en gekookt in wijn om het Fa Cai spul op een gouden vis te doen lijken. De vis 'wordt gestoomd en vervolgens geserveerd in een schotel omgeven met bree, waardoor de uitstraling van een' gouden vissen zwemmen in het water wordt bekomen'. Deze populaire Lanzhou gerecht gaat goed met wijn.

 

Voor Lanzhou specialty-gerechten, raden we aan dat toeristen deze proberen in de Chinese restaurants van de klassieke hotels vanwege hun professionele kookstijl.

Lokale delicatessen
Lanzhou rundvlees noedels (Stretched Noodles) is de meest bekende lokaal gerecht in Lanzhou. Het werd voor het eerst gemaakt tijdens het bewind van keizer Guangxu (1875 - 1908), Qing-dynastie (1616 - 1911) en het is nu populair in heel China. Dit gerecht heeft vijf belangrijkste kenmerken: heldere soep, witte radijs, rode peper, groene karwij en gele noedels. De noedels kunnen brede of smalle om verschillende voorkeuren.. Jongens als er xi (iets breder), terwijl meisjes zoals slanke degenen, de middelbare leeftijd en de oude als jiuyezi (prei blad) en maoxi (slanker) en geleerden liever slank en jiuyezi. Boeren, soldaten en arbeiders liever breed of zelfs groter. Als een meisje of een oude man vraagt om een bredere noedels of een jongen vraagt om maoxi noedels, het zou nogal vreemd zijn. De noedels zijn buiten eten gegaan naar een cultuur geworden.
Een kom van rundvlees noedels kost 2 Yuan en duurt slechts een paar minuten om voor te bereiden. De chef-kok wendt en rekt het deeg vakkundig en in minder dan twee minuten zijn de noedels afgewerkt. Deze snelle en goedkoop eten is ongetwijfeld de eerste keuze onder de lokale bevolking. Er zijn een of twee rundvlees noedels eetgelegenheden op elke straathoek in Lanzhou.
Niang pi zi kan niet gemist worden bij de lokale delicatessen. Meelpasta wordt gestoomd gedurende 3-4 minuten, dan in reepjes gesneden en geserveerd met mosterd, knoflook, sesam boter, chili-olie, azijn en sojasaus. Dit is een favoriet onder de lokale bevolking en van veel toeristen.
Zoals vele Hui-mensen in Lanzhou,eten deze gebarbecued schapenvlees, gekookt schapenvlees en lamsvlees met brede vermicelli,deze zijn lokale lekkernijen tussen de verschillende etnische groepen.
Vergeet niet pastei met bewaarde ham, braadpan, en gebakken veld slakken, die goede keuzes zijn en voor u alleen of met vrienden van te genieten.
De lokale lekkernij is, schapenstaart. Wees gerust, dit is geen echte staart maar een mengsel van ei, bonenpasta en zetmeel. Het is een knapperig goudgebakken laagje.

Binglingsi klooster

De Bingling Temple zijn een reeks van grotten gevuld met boeddhistische sculptuur gesneden in natuurlijke grotten en spelonken in een canyon langs de Gele Rivier . Het ligt net ten noorden van waar de Gele Rivier die uitmondt in de Liujiaxia Reservoir . Administratief, de site is in het Yongjing County van Linxia Hui Autonome Prefectuur in Gansu provincie, ongeveer 100 km (62 km) ten zuidoosten van Lanzhou .
Via trappen en houten galerijen is het mogelijk de grotten te bezoeken. De grotten zijn in goede staat gebleven, voornamelijk doordat zij in de vergetelheid waren geraakt en pas in 1952 werden herontdekt. De grotten kunnen alleen worden bezocht indien er genoeg water in de Gele Rivier en in het stuwmeer staat. De meeste kans hierop is in de maanden oktober en november.

De grotten waren een werk van lange adem van meer dan een millennium. De eerste grot werd gehouwen rond 420 CE op het einde van de Westerse Jin-dynastie. Het werk werd voortgezet en meer grotten werden gehouwen tijdens de Wei , Sui , Tang , Song , Yuan , Ming en Qing dynastieën. De stijl van elke grot kan eenvoudig worden aangesloten op de typische kunstwerk van de bijbehorende dynastie. De Bingling Tempel is zowel stilistisch als geografisch een middelpunt tussen de monumentale Boeddha's van Bamiyan in Afghanistan en de boeddhistische grotten van centraal China, Yungang Grotten nabij Datong en Longmen Grotten in de buurt van Luoyang .

Door de eeuwen heen, hebben aardbevingen, erosie, en plunderaars veel van de grotten en de kunstschatten binnen beschadigd of vernietigd. In totaal zijn er 183 grotten, 694 stenen beelden, en 82 klei sculpturen overgebleven. Het reliëf sculptuur en grotten vol met Boeddha’s en fresco's langs de noordelijke kant van de canyon zijn ongeveer 200 meter. Elke grot is als een miniatuur tempel gevuld met boeddhistische beelden. Deze grotten culmineren in een grote natuurlijke grot waar houten loopbruggen; in ontbinding gevaarlijk aan de rotswand hangen en naar verborgen klif grotten en de reus Maitreya Boeddha leidden, dat meer dan 27 meter, hoog is.
De sculpturen, houtsnijwerk, en fresco's die overgebleven zijn, zijn uitstekende voorbeelden van boeddhistische kunstwerken en trekken bezoekers uit de hele wereld. De site is zeer afgelegen en kan alleen tijdens de zomer en de herfst met de boot via de Liujiaxia Reservoir bereikt worden. Boten vertrekken uit de buurt van de Liujiaxia Dam in Liujiaxia City (Yongjing County's provinciehoofdstad), en soms ook uit andere dokken op het reservoir. De rest van het jaar, is de site ontoegankelijk is, want er zijn geen wegen in het gebied.

Baitashan (Witte Pagode park)

Het park is een aangename plaats om rond te wandelen, kleine padjes leiden naar de top van de heuvel. Vanaf de Witte Pagode Tempel, bovenop de heuvel heeft u een mooi uitzicht over het park en de stad Lanzhou.

In het park zijn een aantal paviljoens en theehuizen. In deze theehuizen kunt u de “Acht schatten thee” drinken. Dit is van oorsprong een moslimthee uit Noordwest China. De thee heeft veel genezende kwaliteiten, vooral goed voor lever en nieren, hoge bloeddruk en maagkwalen. Wanneer u er niet veel voor voelt om lopend omhoog te gaan, is het ook mogelijk om voor een klein bedrag met een stoeltjeslift omhoog te gaan.

Vijf Bronnen Park

In het zuiden van de stad, aan de voet van de Gaolan Heuvel ligt het Wuquan Gongyuan Park (het Vijf Bronnen Park). De legende is dat, indien u van de hoogste bron drinkt, het eeuwige leven heeft. Het verhaal gaat ook dat zij die erin slagen een steen uit de 10 meter diepe Moziquanbron te halen, een zoon krijgen.

Maiji Grotten

Buiten de stad, liggen de imposante Maiji grotten. Tegen een steile rotswand van het Maiji gebergte hebben door de eeuwen heen, vaklui, prachtige nissen, grotten en beelden uitgehakt. De beelden in de nissen variëren van 20 cm. tot een lengte van wel 15 meter. Naast de 149 grotten en nissen, zijn er meer dan 7.200 beelden gevonden. Daarnaast is er nog een oppervlakte van ruim 1.300 vierkante meter, met schitterende wandschilderingen.

Waterradpark

Het park is in 1994 aangelegd en beslaat 1,5 hectare en er zijn twee grote waterraden te vinden.

Lanzhou is de enige stad waar de Gele Rivier dwars doorheen stroomt, derhalve zijn er diverse irrigatie machines in en om de stad. Het waterrad is uitgevonden door Duan Xi in de Ming Dynastie (1.368 – 1.644) Tot 1952 waren er meer dan 250 raden in de rivier in de omgeving van de stad, Lanzhou stond in die tijd bekend als de stad van de waterraden.

Gele rivier

De Gele rivier wordt in China de moeder van alle rivieren genoemd. Het is na de Yangtse rivier, de langste rivier van het land. Door de afzetting van loss, krijgt de rivier een gelige kleur, waar zij haar naam aan dankt. Volgens de Chinezen is de Gele rivier de kraamkamer van de Chinese cultuur en de spirituele basis voor de bevolking.

terug inhoud