Giuyang

Karstlandschap en watervallen

Verscholen te midden van gekartelde karstbergen, nevelige watervallen en golvende heuvels is Guiyang een juweel in een zetting van grandioze landschappen, waar zich met iedere stap een nieuw vergezicht ontvouwt.

De provincie Guizhou ligt in het zuidwesten van China op het Yunnan-Guizhou-plateau, 1000 m boven de zeespiegel. Het bergachtige terrein heeft veel van de vroege geschiedenis van de provincie zorgvuldig geheimgehouden. Deze mystiek wordt nog verhoogd door het vreemd gevormde landschap. Verweerde rotsformaties steken uit de grove aarde, rivieren worden tussen nauwe bergengtes samengeperst en vormen voortjagende stroomversnellingen. Een van China’s spectaculairste watervallen bevindt zich bij Anshun, een stadje niet ver van Guiyang.
Een plaatselijk gezegde luidt: “Er gaan geen drie dagen voorbij zonder regen en je zult niet meer dan een vierkante meter vlak land vinden,” en ofschoon dit een onvruchtbaar gebied is vanwege het bergachtige terrein, maken diezelfde bergen het zo aantrekkelijk voor de bezoeker. Het ruige landschap verandert voortdurend. Het ene moment zijn er uitgestrekte bergen die naar de wolken reiken, en het volgende moment, na de volgende bocht, storten zich watervallen langs steile kliffen omlaag; de rivieren vernauwen zich langs oude bossen tot kolkende maalstromen en verdwijnen in ondergrondse spelonken. Na hier een dag te hebben rondgekeken bent u bekaf, maar uw ogen verlangen naar het volgende schouwspel.

Ter illustratie van Guizhou’s vroegere isolement gaat er een verhaal dat de keizer van de Han-dynastie, een van China’s meest gevierde perioden van ontwikkeling, een gezant naar Yelang stuurde, het grootste van de vele kleine koninkrijkjes in dit gebied. In zijn onwetendheid vroeg de koning de gezant van de machtige Han: “Welk rijk is groter?” Vandaag de dag blijft Guizhou buiten het gezichtsveld van de meeste bezoekers van China, ook al beschikt het over uitgebreide verbindingen die een reis naar deze tamelijk ongerepte schoonheid niet moeilijker maken dan naar andere bestemmingen in China.
Guizhou herbergt thans 48 van de 56 etnische groepen die China rijk is. De Miao, Dong, Yi, Zhuang, Yao en Buyi zijn hier allemaal vertegenwoordigd. Hun kleurrijke feesten en dorpen bieden volop gelegenheid tot ontdekkingen.

Miao

Dong

Zhuang

Buyi

De provinciehoofdstad is Guiyang, dat ook als verkeersknooppunt van de provincie fungeert. In het Chinees betekent Guiyang “kostbare zonneschijn”, een toepasselijke naam voor een stad die 1071 m boven de zeespiegel ligt. Ook al ligt de stad in de wolken, de omringende bergen beschermen haar tegen ruw weer.
De stad mag eruitzien als elke andere Chinese stad in ontwikkeling, maar als u een middag doorbrengt met het verkennen van de nauwe steegjes met hun grote stenen trappen, gebogen dakranden op de straathoeken, en de grijze tegels die verweerde houten deuren van oude huizen omkaderen, wordt het duidelijk dat Guiyang een zegen is voor wie een stad zoekt die haar verleden trouw blijft.
Op slechts 17 km van Guiyang ligt het Huaxi-park waarvan de zacht glooiende heuvels, kleurige bloemen, kristalheldere vijvers en stille paviljoens het tot een van de topattracties van de stad hebben gemaakt. Het pièce de résistance is een kleine heldere rivier die door het park loopt en bezoekers de gelegenheid biedt met hun bootjes zachtjes met de stroom mee te drijven.

Diverse festivals van etnische minderheden luisteren het jaar op. Tijdens deze festiviteiten trekt men zijn kleurigste kleren aan en verzamelt zich voor een groot feest. Veel van deze feesten zijn muzikale evenementen rond een vernuftig instrument dat bestaat uit een groot aantal aan elkaar gelijmde rietpijpen. Ook wordt er veel gedanst en gezongen, met veel melodieën die hun oorsprong hebben in oude hofmakerijrituelen die de plaatselijke versie van Valentijnsdag vormden.
Het fantastisch grote Qianling-park prikkelt onmiddellijk de verbeelding van de bezoeker. Vanaf het moment dat u de hoofdpoort door gaat, houdt een intrigerend weefsel van groene bergen u in zijn greep. Oude bomen werpen hun schaduwen over heldere bronnen en vervormde rotsen zoals ze dat al duizenden jaren hebben gedaan.

Groepen apen en vogels kijken vanaf wiegende takken toe terwijl bezoekers het Negen Bochten-pad  naar de Hongfu-tempel beklimmen. Deze in 1672 gebouwde tempel is een van Guizhou’s belangrijkste boeddhistische tempels. Op de kliffen niet ver van de tempel zijn duizenden Boeddhabeelden te zien, en de piek van Qianling Shan biedt een panoramisch uitzicht over Guiyang. Een van de unieke attracties is de Chuiluo-muur die vol kleine gaatjes zit. Als je daarop blaast maakt dat geluid, en hoe harder dat geluid, zo beweren de inwoners, des te langer zul je leven.

Op de Fuyu-brug over de Nanming-rivier staat de Jiaxiu-toren hier door een plaatselijke beambte in 1598 gebouwd om lokale geleerden aan te moedigen om voor de keizerlijke examens te slagen. De toren van drie verdiepingen is 20 m hoog en versierd met groen geglazuurde pannen, rode pilaren, gegraveerde vensters en witstenen balustrades, wat meer dan genoeg is om iedere geleerde in spe tot academische hoogten te inspireren.

Bij Anshun, 90 km van Guiyang, is de Huangguoshu-waterval, die terecht is aangemerkt als Guizhou’s indrukwekkendste bezienswaardigheid. Dit pas onlangs ontdekte gebied kan bogen op 18 watervallen, grotten, karstbergen en diepe vijvers. De Huangguoshu-waterval is de bekendste van de 18 watervallen, en afhankelijk van het jaargetijde kan de waterstroom spectaculair zijn.

Dit 6 km lange traject is goed voor een mooie dagexcursie, en het bulderende water is al lang te horen voordat u de eigenlijke waterval bereikt. De waterval stort zich 74 m diep omlaag in de Neushoorn-vijver en naast de vijver staat het Wangshui-paviljoen een goede plek om het neerstortende water van dichtbij te bekijken. Het Guanpu-paviljoen biedt een panoramisch uitzicht op de waterval. De 134 m lange Watergordijn-grot biedt een uniek gezichtspunt om de waterval van achteren te zien. De kracht van het water is het best te zien in het regenseizoen, als de nevel van het omlaag stortende water Huangguoshu Village omhult.
Ca. 27 km van Anshun, handig gelegen aan de weg naar de Huangguoshu-waterval bevindt zich China’s langste karstgrotten complex, samen met het 5 km lange Drakenpaleis -Longgong Caves (Dragon Palace)

Een boottocht op de ondergrondse rivier voert bezoekers langs een ondergronds landschap van puntige stalactieten en stalagmieten. In de grot en het omringende park wachten ondergrondse watervallen en bezienswaardigheden met fantasievolle namen.

Ook de traditionele dorpen bieden een relaxte afwisseling van het stadsleven.

Een bezoek aan deze dorpen, met diverse opvoeringen en demonstraties van handwerk, is bij sommige verzorgde tours inbegrepen, maar om echt een kijkje bij het dorpsleven te nemen, moet u er op eigen gelegenheid heen gaan. Hier zullen bezoekers stenen huizen, waterbuffels aan het werk en boeren op hun land zien. De vriendelijke dorpelingen zijn gewend aan toeristen en zullen u met een brede glimlach hun handenarbeid te koop aanbieden.

terug inhoud