Yellowstone  (dag 14-15-16-17)

Yellowstone National Park staat bekend om zijn geologisch bijzondere verschijnselen: het bevat de helft van alle geothermische fenomenen op aarde. De bezienswaardigheden van Yellowstone zijn gekleurde warme bronnen (hot springs), zwaveldampen en geisers, met Old Faithful als beroemdste voorbeeld. Overal waar je kijkt zie je pruttelende poelen, stoomgaten en gekleurde bronnen. Een groot deel van Yellowstone National Park ligt op de Yellowstone-caldera, de grootste actieve vulkanische structuur op het continent. Er leven onder andere grizzlyberen, wolven, bizons en wapitiherten. Yellowstone is erg groot: het heeft een oppervlakte van 9.000 vierkante kilometer. Dat is meer dan een vijfde van Nederland. De belangrijkste route is de circa 240 kilometer lange (verharde) 8-vormige Loop Road.

Klimaat

Yellowstone heeft over het algemeen een guur en koud klimaat. In de zomermaanden juni, juli en augustus is de kans op mooi weer het grootst; in deze maanden ligt de maximumtemperatuur rond de 25 graden Celsius. 's Nachts daalt de temperatuur in de lager gelegen gebieden tot nabij het vriespunt. In hoger gelegen regio's vriest het wel. September is ook een aangename maand, met maxima van rond de 20 graden. De winters zijn ijzig koud; overdag komt de temperatuur net niet boven het vriespunt uit en 's nachts vriest het tot 12 graden. Je bent in de winter verzekerd van sneeuw: december, januari en februari zijn de natste maanden, waarin de neerslag grotendeels in de vorm van sneeuw valt.

Geschiedenis

Yellowstone ligt op een uitzonderlijk grote vulkanische structuur; de Yellowstone-caldera. De caldera is 640.000 jaar geleden gevormd, tijdens de laatste uitbarsting. De enorme hoeveelheid as en gesteente (1.000 km³) die daarbij vrijkwam, bedekte het hele westen van de Verenigde Staten. Er ontstond een krater van 48 kilometer breed en 72 kilometer lang. Het vulkanische systeem is nog altijd actief, al achten wetenschappers de kans klein dat de vulkaan binnen korte tijd opnieuw zal uitbarsten. De geisers en warme bronnen in het park zijn directe bewijzen van de vulkanische activiteit. De regio kreeg ooit de bijnaam: ‘het gebied waar de hel naar boven komt bubbelen’.
In de negentiende eeuw ontdekten de eerste pelsjagers en pioniers Yellowstone. Hun fantasierijke verhalen over ketels vol pruttelende modder en tot de hemel reikende stomende geisers bereikten al snel de oostkust van Amerika. In 1871 leidde Ferdinand Hayden een expeditie naar Yellowstone waar de schilder Thomas Moran en de fotograaf William H. Jackson deel van uitmaakten. Zij brachten beelden mee terug die de regering ervan overtuigden dat het gebied beschermd en bewaard moest worden. In 1872 ondertekende president Ulysses Grant een wet die verklaarde dat Yellowstone voor eeuwig gekenmerkt moest worden als een ‘publiek park ten goede van het plezier van mensen’. Het eerste nationale park van de VS was geboren!
In 1988 haalde Yellowstone National Park het wereldnieuws met de tot dan toe meest verwoestende bosbranden uit haar geschiedenis. Na een ongekend droge en hete zomer werd 36 procent van het park in de as gelegd. Bij het zien van de verkoolde bossen vreesde het hele land het ergste voor het paradepaardje van de National Park Service. Maar wat zich op televisie aandiende als het donkerste uur in de geschiedenis van Yellowstone, bleek slechts het dramatische hoogtepunt van een natuurlijke ecologische cyclus. De brandweer deed haar best om de vuurzee zoveel mogelijk te bedwingen, maar liet uiteindelijk de natuur gecontroleerd haar gang gaan. De branden zouden nog lange tijd woeden, tot regen in het najaar het vuur doofde. Inmiddels weten we dat de dode bomen plaats hebben gemaakt voor jonge aanwas, die weer ongehinderd kan uitgroeien tot een gezond bos. Wie nu in Yellowstone komt, kan de oude verbrande bomen hier en daar nog zien, soms vormen ze een spookachtig decor tegen de achtergrond van kalkstenen rotsen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Grand Loop Road:

Deze weg loopt in een 8-vorm door het park en is 229 kilometer lang. Overal is de weg tweebaans en goed verhard. Via deze weg kun je alle belangrijke bezienswaardigheden in Yellowstone bereiken. Op allerlei plaatsen langs de weg zijn uitzichtpunten. Hieronder volgt een beschrijving van de vijf parkregio's.

Geyser Country:

Yellowstone bevat de helft van de geisers op aarde. De geisers in het park liggen grotendeels in het Upper Geyser Basin; hier vind je er binnen anderhalve vierkante kilometer maar liefst 150. De vijf grootste geisers zijn Grand, Castle, Daisy, Riverside en Old Faithful. Old Faithful is de actiefste en de beroemdste. Hij laat ongeveer eens in het anderhalf uur een krachtige stroom water en stoom de lucht in spuiten. In het bezoekerscentrum vind je de (geschatte) tijden van erupties en haal je een boekje met gedetailleerde informatie over het Upper Geyser Basin.

Old Faithful

Riverside

Heb je de tijd? Wandel dan naar de Morning Glory Pool (4,4 km round trip). Dit is een van de kleurrijkste bronnen van Yellowstone.

Morning Glory Pool

Fumarolen

Onderweg kom je langs nog veel meer hot springs en geisers! Naast het Upper Geyser Basin liggen Midway Geyser Basin en Lower Geyser Basin. In het Midway Geyser Basin is de Grand Prismatic Spring een bezoek waard. Dit is de grootste hot spring van het park, met een diameter van 113 meter en een diepte van 37 meter. Door al het stoom zijn de felgekleurde kringen helaas niet altijd even goed zichtbaar. Je bekijkt de bron middels een vlonderpad en een nieuw uitzichtpunt (2017) op een heuvel. Naast geisers en warmwaterbronnen vind je in Geyser Country ook fumarolen (openingen in de aardkorst waaruit gassen ontsnappen) en modderpoelen.

Biscuit Basin

Sapphire Pool

Tussen het Upper Geyser Basin en Midway Geyser Basin kun je een kijkje nemen in het Biscuit Basin. Veel mensen slaan dit over, maar hier vind je een van de mooiste blauwe bronnen van heel Yellowstone: de Sapphire Pool. De buurman, Jewell Geyser, biedt elke 7 tot 10 minuten vermaak met een kleine eruptie.

Canyon Country:

Aan de noordkant van Yellowstone Lake begint de Yellowstone-rivier. De rivier baant zich een 25 kilometer lange weg door Hayden Valley en bereikt vervolgens de Grand Canyon of the Yellowstone, een smalle canyon van 450 meter diep.

Grand Canyon of the Yellowstone

Grand Canyon of the Yellowstone

De rotswanden bestaan uit opvallend geeloranje vulkanisch gesteente. In de rivier zijn verschillende watervallen, waaronder de 33 meter hoge Upper Yellowstone Falls en de 94 meter hoge Lower Falls. De Lower Falls is maar liefst twee keer zo hoog als de Niagara Falls. Je kunt langs de North Rim en South Rim rijden en verschillende uitzichtpunten bezoeken. Velen vinden Artist's Point aan de South Rim het mooiste uitzicht. Via wandelingen en steile trappen (zoals Uncle Tom's Trail) kun je dichter bij de watervallen komen.

Roosevelt Country:

Roosevelt representeert het Oude Westen in het park. In Lamar Valley, tussen Roosevelt en de noordelijke ingang van het park, leeft veel klein wild, terwijl het gebied rondom Tower Falls bekend staat om de aanwezigheid van beren. Ook Hayden Valley is een toplocatie voor het spotten van wild. De meeste kans op succes het je rond zonsopkomst en zonsondergang. Bizons kun je bijna niet missen tijdens een rit over de Loop Road. Ze staan vaak langs de weg te grazen en steken soms zonder pardon over. Het gebeurt ook regelmatig dat bizons de weg blokkeren. De file die dan ontstaat, noemen ze in Yellowstone een 'buffalo jam'.

Almanac of Theodore Roosevelt

Tower Falls

Lamar Vallei:

Lamar Valley is dé plek in Yellowstone om wildlife te spotten. Dit is namelijk het leefgebied van beren, wolven, elanden, bizons, adelaars en dikhoornschapen. De Wildlife Excursion vertrekt aan het eind van de middag zodat je rond de avondschemering aankomt in Lamar Valley. Dan zijn de dieren het actiefst en heb je de meeste kans om ze te spotten. Terwijl jij hier een uur lang op zoek gaat naar wilde dieren vertelt de gids je spannende verhalen over de beesten en hun leefomgeving. De tocht duurt in totaal 4 uur (vertrek vanaf Canyon Lodge) of 6 uur (vertrek vanaf Lake Hotel).

Hayden Vallei:

Hayden Valley is een prachtig dal onderbroken door kronkelende riviertjes midden in Yellowstone en één van de beste plekken om wild te zien. In het voorjaar loeren grizzlyberen er op net geboren bizon- en wapitikalfjes.
In het voorjaar, de zomer en het najaar lopen er grote kuddes bizons door de vallei en coyotes struinen er vrijwel altijd rond. Langs de rivier tenslotte leven ganzen, pelikanen, eenden en Canadese kraanvogels.

Mammoth Country:

Het gebied rondom Mammoth Hot Springs, in het noordwestelijke deel van het park en ten zuiden van Gardiner, heet Mammoth Country. Dit is een thermaal gebied met prachtige heetwaterbronnen die travertin naar boven brengen, een zachte witte substantie. De bronnen zorgen voor het ontstaan van natuurlijke terrassen. De terrassen bij Mammoth zijn ruim zestig meter hoog. Door algen en bacteriën is een ander fenomeen zichtbaar: bij ongeveer 54 graden Celsius kleurt het water oranjebruin, bij 71 graden wordt het blauw en als het warmer dan 75 graden is, wordt het geel. De Mammoth Terraces zijn verdeeld in de Lower Terraces en Upper Terraces. De Lower Terraces verken je te voet via boardwalks. De Upper Terraces bekijk je via een autoroute. Deze weg is vanwege de beperkte parkeergelegenheid niet toegankelijk voor campers. Je kunt de weg wel te voet verkennen (2,4 km vanaf de parkeerplaats aan de Upper Tarrace Drive). Het is ook mogelijk om vanaf de Lower Terraces naar de Upper Terraces lopen. Deze verbindende trail is steil en bevat een paar honderd traptreden. Twee mooie bezienswaardigheden zijn de Canary Spring en Palette Spring.

Travertin terrassen

Mammoth Hot Springs

Canary Spring

Palette Spring

Lake Country/West Thumb:

Het zuidoostelijke parkdeel is Lake Country. Op een hoogte van 2.357 meter ligt hier het grootste bergmeer van Noord-Amerika: Yellowstone Lake. Het meer is 354 vierkante kilometer groot en op sommige plaatsen meer dan honderd meter diep. De vrij vlakke oevers bestaan uit rustige baaien en afgelegen strandjes, waardoor er veel recreatiemogelijkheden zijn. Het meer wordt omringd door naaldbomen en op de achtergrond zie je hoge (besneeuwde) bergtoppen. Aan de westelijke oever bevindt zich het West Thumb Geyser Basin. Een mooie wandeling van nog geen kilometer lang laat je geisers, hot springs, poelen en stoomgaten zien. De Black Pool is een van de mooiste!

Sylvan Lake

West Thumb Geyser Basin

West Thumb Geyser Basin- Black Pool

terug inhoud