Waterton Lakes National Park, Alberta (Dag 12)

In Waterton Lakes National Park gaan de oudste bergen van de Rockies abrupt over in prairielandschap. Honderdduizenden jaren geleden ontstonden de hoge bergen, met daartussen het uitgestrekte Waterton Lake. Er leven onder meer elanden, zwarte beren, muildierherten, dikhoornschapen, buffels, wasberen, coyotes en poema's. In 1932 werd het Canadese Waterton Lakes National Park samengevoegd met het aangrenzende Glacier National Park in Amerika. De nieuwe naam werd Waterton-Glacier International Peace Park. Hiermee wordt de goede band tussen de Verenigde Staten en Canada benadrukt en gevierd. De parken staan sinds 1995 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Geschiedenis

De eerste stap tot bescherming van Waterton Lakes National Park werd gezet in 1893, toen een rancher uit Pincher Creek een voorstel tot bescherming naar Ottawa stuurde. Twee jaar later werd het verzoek ingewilligd. De meren van Waterton Lakes, waaraan het park zijn naam dankt, zijn vernoemd naar de Britse bioloog Charles Waterton (1782-1865).
John George Kootenai Brown was rond het jaar 1900 de allereerste bewoner van Waterton Lakes. Hij werd in 1911 parkopzichter. Met de oil boom aan het begin van de twintigste eeuw, kwamen verschillende oliemaatschappijen naar Waterton om hun geluk te beproeven. Het aantal inwoners en voorzieningen groeide. Toen het gebied omringd werd door een spoorlijn en er hotels werden gebouwd, nam ook het toerisme toe. Toen in 1932 het Waterton-Glacier International Peace Park opgericht werd, om de goodwill en de samenwerking tussen Canada en de VS te eren, groeide het toerisme uit tot de primaire bron van inkomsten.

Klimaat

Waterton is het natste gebied van Alberta, waar het bovendien het meeste waait. Winterwinden van meer dan 100 kilometer per uur zijn normaal. Ook waaien er veel chinookwinden, waardoor het gebied tevens een van de warmste gebieden in de winter is; de temperatuur ligt vaak boven het vriespunt. De zomers zijn over het algemeen kort en koel met maxima van 22 graden, de winters mild een wit met maxima rond het vriespunt. April en mei zijn de natste en meest bewolkte maanden, juli en augustus de zonnigste en warmste.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Waterton Lake:

Het Waterton Lake bestaat uit twee delen, die door een smal kanaal (lokaal bekend als de Bosporus) met elkaar verbonden zijn. De twee delen worden Lower en Upper Waterton Lake genoemd. Het Lower Lake ligt geheel op Canadees gebied, het Upper Lake ligt deels in Glacier National Park in de VS en is het diepste meer in de Canadese Rockies (148 meter). Op het meer kun je verschillende watersporten beoefenen, zoals kano├źn, vissen en waterski├źn. Een ander meer waarop je kunt watersporten is het Cameron Lake.

The Prince of Wales Hotel National Historic Site:

Het Prince of Wales Hotel is misschien wel het bekendste kenmerk van het park. Dit hotel, met de uitstraling van een reusachtige bergchalet, staat op een heuvel aan het water, is grotendeels van hout, heeft een puntig dak en verschillende balkons. Het hotel is genoemd naar Edward, de prins van Wales en later koning Edward VIII. Velen weten dat het een railwayhotel is, maar wat vrij onbekend is, is dat het niet door de Canadian Pacific, maar door de Amerikaanse concurrent.

Great Northern gebouwd is. Toeristen die per trein aankwamen in Glacier, konden deelnemen aan paardrijdtochten door de omgeving. Het Prince of Wales Hotel was een laatste stop in de keten van hotels, chalets en campings die de bezoekers aandeden. Het hotel is gelegen aan de Bosporus, de smalle waterstraat tussen het Lower en Upper Waterton Lake.

First Oil Well in Western Canada National Historic Site:

De tweede historische plaats in het park is die van de First Oil Well (eerste oliebron) van West-Canada. Hier werd aan het eind van de negentiende eeuw olie gewonnen. Dit trok meerdere bedrijven aan en er ontstond een zogenaamde 'oil boom'. Hoewel er op meerdere plaatsen olie gevonden werd, was geen enkele maatschappij in economisch opzicht succesvol. Het monument ligt tussen Cameron Creek en de Akamina Parkway.

Crypt Lake Trail:

Deze route is in totaal 17 kilometer lang. Onderweg overbrug je een hoogteverschil van 700 meter en in totaal zal het je 6 tot 8 uur kosten om de tocht te maken. Onderweg passeer je watervallen en een natuurlijke tunnel. Het laatste deel van de wandeling loopt langs een steile klif, een stalen kabel biedt hier houvast. Crypt Lake is een helder bergmeer met turkooizen water, waarlangs vaak witte berggeiten grazen. Vanaf Waterton word je per boot naar het begin van de Crypt Lake Trail gebracht. In het hoogseizoen vaart de boot 's ochtends twee keer, en 's avonds twee keer. Buiten het hoogseizoen is er 's morgens en 's avonds een vaart. Deze wandeling is onderdeel van de 'Fantastic Four', een viertal wandelingen waarvan twee in Waterton Park (Crypt Lake en Alderson-Carthew Summit) en twee in Glacier National Park (Garden Wall en Siyeh Pass).

Cameron Falls:

Een mooie bezienswaardigheid nabij Waterton Village is Cameron Falls, een serene waterval die langs een van de oudste rotsen van Canada vloeit.

Red Rock Canyon:

Deze kloof bestaat uit rood en groen gesteente. Je kunt afdalen en door de beek wandelen. In de kleine poelen kun je zwemmen.

terug inhoud