Vancouver – British Columbia  (dag 3)

Vancouver is een van de leukste steden van Canada. Ook de directe omgeving is indrukwekkend: Vancouver wordt omringd door besneeuwde bergen, regenwouden en ruige kuststroken. Beroemde bezienswaardigheden in Vancouver zijn Stanley Park met zijn totempalen, de Lookout Tower, Granville Island en de Capilano Suspension Bridge, een lange hangbrug over een ravijn. De stad bestaat uit meerdere districten met een eigen karakter. Een voorbeeld is Chinatown, een van de grootste Chinese wijken van Noord-Amerika, ook wel ‘Hongcouver’ genoemd.

Geschiedenis:

De geschiedenis van Vancouver begon duizenden jaren geleden met de stichting van de eerste nederzettingen van de inheemse bevolking. Pas tegen het eind van de zestiende eeuw verschenen de eerste Europeanen op het toneel. Het waren Spaanse ontdekkingsreizigers die de Canadese westkust verkenden. In 1792 arriveerde de Engelse kapitein George in Vancouver. Hij ontmoette de Spanjaarden (de plek heet nu Spanish Banks en English Bay) en droeg ze op te vertrekken. George Vancouver claimde het gebied in naam van de Britse kroon.
Simon Fraser, handelsreiziger van de North West Company (in die tijd de grote concurrent van de Hudson's Bay Company), was in 1808 de eerste Europeaan die vanuit het oosten via het binnenland de westkust bereikte. Op deze manier kreeg de Fraser-rivier haar naam. In 1821 ging de North West Company op in de Hudson's Bay Company en zes jaar later werd een handelspost bij de Fraser-rivier gebouwd; Fort Langley. De handelspost was de eerste niet-inheemse vestiging in de regio van Vancouver en was erg belangrijk bij de ontsluiting van de provincie British Columbia. Eerst controleerde men vanaf Fort Langley de handel met de indianen en zochten handelaren er bescherming. Vervolgens deden kolonisten op weg naar het binnenland het fort aan en later volgden de goudzoekers. Deze laatste groep zorgde ervoor dat de nederzetting bij Fort Langley in 1858 in rap tempo veranderde in een bedrijvig dorp. De goudkoorts trok tienduizenden mensen naar de westkust van Canada. John Deighton, met als bijnaam 'Gassy Jack', opende in 1867 een saloon voor bosbouwers. Zijn saloon werd zo populair dat er een gemeenschap omheen ontstond: Gastown.
Eind negentiende eeuw woedde de Great Vancouver Fire, die in een half uur tijd vrijwel de gehele stad verwoestte. Bij de wederopbouw werd er flink geïnvesteerd in uitrusting voor de brandweer en watertanks. Ook verbond de Canadian Pacific Railway de stad nog voor de eeuwwisseling met het oosten van het land. Het eindpunt van de spoorlijn was het Waterfront Station, gelegen in Gastown. Deze wijk kreeg hierdoor een flinke impuls.
In de jaren vijftig en zestig van de twintigste eeuw groeide Vancouver zo hard dat er ruimtetekort ontstond. De eerste wolkenkrabbers schoten daarom als paddenstoelen uit de grond. Downtown Vancouver werd hierdoor een compact en toegankelijk stadshart, geschikt voor openbaar vervoer, fietsers en wandelaars. In 1983 opende het eerste overdekte stadion van Canada: het BC Place Stadium. Drie jaar later was Vancouver het toneel van de Expo 86, die toentertijd 22 miljoen bezoekers trok. Een recent groot evenement in Vancouver waren de Olympische Winterspelen in 2010.
Vancouver is nu de tweede grootste stad van Canada en de helft van de totale bevolking van British Columbia woont in de agglomeratie. Het is de poort naar de Grote Oceaan en daarom het handelscentrum van de provincie en tevens een belangrijk knooppunt voor vlieg-, trein- en busverkeer. Naast industrie en de transportsector zijn de ICT-sector, biotechnologie en filmindustrie in opkomst. Dankzij deze laatste sector heeft Vancouver de bijnaam 'Hollywood van het noorden' gekregen.

Klimaat:

Het klimaat in Vancouver is voor Canadese begrippen erg mild. Vancouver heeft een gematigd klimaat en kent geen koude winters zoals Calgary of Montréal: de minimumtemperatuur komt gemiddeld maar twee dagen in het jaar onder de -10 graden en op 46 dagen ligt de temperatuur ('s nachts) onder het nulpunt. De gemiddelde temperatuur in januari ligt rond de 6 graden: koude poolwinden die de temperaturen flink omlaag zouden brengen worden grotendeels tegengehouden door de Rocky Mountains. Tussen oktober en maart sneeuwt het door de gematigde temperatuur vrijwel nooit in Vancouver, maar regen valt er des te meer. Op de omringende bergen ligt in de winter wel een dikke sneeuwlaag. Whistler, op twee uur rijden van Vancouver, is het grootste en bekendste wintersportparadijs in de omgeving.
De maanden april en mei zijn veel droger en kennen temperaturen tussen de 13 en 17 graden. Hetzelfde geldt voor september. Ook dat is een droge en warme maand (gemiddelde dagtemperatuur van 19 graden). Het zomerweer compenseert de natte winters: de zomermaanden zijn zonnig en droog, met een gemiddelde temperatuur van 22 graden Celsius in de maanden juli en augustus.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Canada Place

Is een gebouw aan de Burrard Inlet aan de waterzijde van Vancouver. Het Vancouver Convention Centre, Pan Pacific Hotel, Vancouver's World Trade Centre en 's werelds eerste IMAX-bioscoop zijn in het gebouw gevestigd. Het heeft ook de functie als cruiseschipterminal voor schepen naar Alaska. Door de witte zeilen is het een prominent gebouw in de skyline van Vancouver. Het wordt door de witte doeken weleens vergeleken met het Sydney Opera House.
De bouw van het gebouw werd in 1983 gestart en het was voltooid in 1985 vlak voor de Expo 86. Het was het enige paviljoen dat niet aan de False Creek gelegen was, men kon de andere paviljoenen bereiken door de Skytrain te nemen. In 2001 werd het gebouw geschikt gemaakt om cruiseschepen te kunnen ontvangen. Acht jaar later was de west-vleugel van het Vancouver Convention Centre gereed, dat recht tegenover het gebouw ligt. Samen zullen zij dienen als het internationale media- en perscentrum voor de Olympische Winterspelen 2010.

Canada Place

Canada Place Sails

Stanley Park:

Het grootste deel van de acht miljoen jaarlijkse bezoekers van Stanley Park maakt gebruik van de ongeveer tien kilometer lange weg om het park. In het park staan meer dan een half miljoen bomen die honderden jaren oud zijn (hemlock- en douglassparren) en waarvan sommige een hoogte van 76 meter bereikt hebben. Het park telt ongeveer tweehonderd kilometer aan paden en wegen en vormt daarmee een belangrijke recreatieplaats voor de inwoners van Vancouver. Beroemd zijn de negen totempalen bij Brockton Point.

Stanley Park stenen brug

Stanley Park totems

Gastown:

Gastown is de historische wijk van Vancouver. In dit stadsdeel zijn veel bezienswaardigheden uit de hoogtijdagen van de Canadian Pacific Railway te vinden, aangezien het eindpunt in deze wijk gelegen was. Het is een aanrader voor degene die de sfeer uit de pionierstijd wil proeven. De beroemdste bezienswaardigheid is de Gastown Steam Clock: een klok die op stoom loopt en elk kwartier een melodietje produceert. Ook Maple Tree Square is bekend. Hier is een monument opgericht voor Gassy Jack, de pionier die met een vat whisky als meest kostbare bezit een saloon begon. In Water Street vind je veel gelegenheden waar livemuziek ten gehore gebracht wordt.

Gastown Steam Clock

Maple Tree Square

Capilano Suspension Bridge:

In North Vancouver, voorbij Stanley Park en de Lions Gate Bridge, ligt Capilano Park. Het hoogtepunt is de Capilano Suspension Bridge. Deze hangbrug werd in 1889 gebouwd, is zeventig meter hoog en overbrugt 135 meter over het diepe ravijn waardoor de Capilano-rivier stroomt. Er zijn allerlei activiteiten mogelijk. Ze zijn inbegrepen bij de entreeprijs van het park. Wandel bijvoorbeeld over het boomtoppenpad of waag je over het pad langs de steile wanden van de Capilano Canyon. In Lynn Canyon Park, een kwartier rijden van de Capilano Suspension Bridge, ligt een gratis toegankelijke hangbrug. Deze brug is kleiner en het park is veel minder toeristisch dan Capilano Park.

Granville Island:

Dit schiereiland ligt op een bijzondere locatie, namelijk midden in Vancouver. Er zijn restaurantjes aan het water, theaters, galeries, boetiekjes, cafés en een grote overdekte markt met vers voedsel (Granville Island Public Market). Het Granville Island Museum bestaat uit drie kleinere musea; het Model Trains Museum (modelspoorlijnen), het Model Ship Museum (schaalmodellen van boten) en het Sportfishing Museum (visserij). Je kunt naar het eiland toe met de watertaxi.

Granville Island Public Market

Model Ship Museum

Granville Street:

Het Granville Entertainment District bestaat uit zeven blokken langs Granville Street. Hier vind je drukke clubs, verscheidene bars en cafés die een breed scala aan muziek bieden: van de meer bekende jazz optredens tot lokale bandjes. Een van de belangrijkste bezienswaardigheden is The Commodore Ballroom, een sfeervolle art deco muziekhal waar in de afgelopen 75 jaar beroemde namen hebben gestaan, onder wie Tina Turner, The Police en Snoop Dogg.

Granville Street

The Commodore Ballroom

Vancouver Convention Centre:

Net onder Stanley Park, aan de haven van Vancouver ligt het Vancouver Convention Centre. De publiekstrekker is de majestueuze Olympic Cauldron op de Jack Pool Plaza. Deze tien meter hoge, moderne uitvoering van de Olympische vlam wordt versierd door een achtergrond van bergen en de haven.

Vancouver Convention Centre

Olympic Cauldron

Vancouver Lookout:

Een leuke bezienswaardigheid om je bezoek aan Vancouver mee te beginnen, is de Lookout. Een glazen lift brengt je in veertig seconden naar een observatieplatform op circa 160 meter hoogte. Je hebt goede uitzichten op de historische wijk Gastown en het bedrijvige Coal Harbour. Ook Stanley Park, de Grote Oceaan, de North Shore Mountains en de Olympic Peninsula Mountains zijn te zien. Je kunt deelnemen aan rondleidingen met een gids en alles te weten komen over de geschiedenis, het heden en de toekomst van Vancouver.

Musea:

Een opvallende verschijning in Vancouvers skyline is de grote bol van Science World, een wetenschapsmuseum voor kinderen. Voor meer over de scheepvaart in West-Canada ga je naar Vancouver Maritime Museum. Het hoogtepunt is de St. Roch, een ontdekkingsschip. Voor een onderdompeling in de inheemse historie ga je naar het prachtige Museum of Anthropology, onderdeel van de Universiteit van British Columbia. In het museum zie je totempalen, houtkunst en gebruiksvoorwerpen van de inheemse bevolking. Het Vancouver Museum heeft tentoonstellingen over de stad, in sociaal, politiek en cultureel opzicht. Het museum bevindt zich in het Vanier Park, dat zeker ook een bezoekje waard is. In Vanier Park brengt Bard on the Beach van juni tot september de magische werken van Shakespeare ten tonele.

Science World

Museum of Anthropology

Chinatown:

Een van de grootste Chinatowns van Noord-Amerika is geen primaire woonbuurt meer, maar een winkelbuurt met talloze bezienswaardigheden. Hoogtepunten zijn de Dr. Sun Yat-Sen Classical Chinese Gardens, het Chinese Cultural Museum, Vancouver Chinatown Millennium Gate (een grote toegangspoort) en Sam Kee Building (met 1,80 meter in breedte het smalste huis van de stad). Chinatown ontstond toen er zich begin twintigste eeuw vele Chinese immigranten vestigden, die werkzaam waren in de mijnbouw of de spoorwegindustrie.

Sun Yat-Sen Classical Chinese Gardens

Chinatown Millennium Gate

Roze Vancouver:

Vancouver staat bekend als een homovriendelijke stad met veel homoseksuele inwoners. De omgeving van Davie Street, ‘Davie Village’, staat bekend om het grote aantal homovriendelijke restaurants, bars en clubs. Ook wordt jaarlijks in Vancouver een Gay Pride Parade gehouden.

Davie Street

Gay Pride Parade

Stadsparken:

Vanuit Ambleside Park heb je een prachtig uitzicht op Stanley Park en op Downtown Vancouver. Wanneer de avond valt, zie je de verlichte Lions Gate Bridge. Een ander leuk park is Morton Park, waar veertien lachende beelden staan: A-maze-ing Laughter. De bronzen lachebekjes zijn maar liefst drie meter hoog en wegen ruim 250 kilo. De beelden werden ontworpen door Yue Minjun voor de Vancouver International Sculpture Biennale in 2009.

Lions Gate Bridge

Morton Park

terug inhoud