Seattle, Washington  (dag 2)

Seattle, bijgenaamd ‘Emerald City’, ligt aan de Grote Oceaan en is omringd door rivieren, meren en bossen. Het is de thuishaven van Boeing, de espressomachine, Starbucks en Microsoft. De stad werd begin jaren negentig wereldwijd bekend toen bands als Nirvana, Pearl Jam en Alice in Chains er de basis voor de grunge rock legden. Naast bekende tv-series als Frasier en Grey’s Anatomy vormde Seattle ook het decor voor de film Sleepless in Seattle, met Meg Ryan en Tom Hanks in de hoofdrol.


Bezienswaardigheden & activiteiten

Space Needle (Seattle Center):

Het Seattle Center beslaat 74 hectares aan stadspark en herbergt onder andere de Space Needle, het Children’s Museum Children's Theatre, de Seattle Opera, Seattle Repertory en de Key Arena. Bovendien is het de locatie voor verschillende festivals. Het stadspark is in anderhalve minuut met de Monorail bereikbaar vanaf het centrum. De Space Needle werd gebouwd voor de Wereldtentoonstelling van 1962 en bepaalt de karakteristieke skyline van Seattle. De Needle is 184 meter hoog en in het topje bevindt zich onder andere een ronddraaiend restaurant. Ook vanaf het Columbia Center heb je een mooi uitzicht. Het observatiedek is iets hoger en ook goedkoper.

Space Needle

Children’s Museum

Key Arena

Seattle Opera

Chihuly Garden and Glass:

Chihuly Garden and Glass is het grootste museum ter wereld dat geheel in het teken staat van de glaskunstenaar Dale Chihuly. Je vindt er de gekste glazen kunstwerken in de meest uiteenlopende kleuren. Alles wat je ziet is van glas; zelfs de trappen zijn handgeblazen. Het museum bevindt zich in het Seattle Center, bij de Space Needle.

Pioneer Square:

Pioneer Square is het historische centrum van de stad, waar de eerste pioniers zich vestigden. Je vindt er kunstgalerijen, cafés, boekwinkels en een gedeelte van het Klondike Gold Rush National Historical Park. Het park herdenkt de belangrijke rol die Seattle speelde in de negentiende-eeuwse goudkoorts. 's Nachts vormt Pioneer Square het bruisende centrum van het uitgaansleven in Seattle. Als je eens let op het trottoir rond Pioneer Square, dan zie je dat sommige tegels zijn vervangen door matglas dat zicht biedt op kelders.

Underground Tours:

Deze kelders maken deel uit van een hele ondergrondse stad: Seattle Underground. In de negentiende eeuw lag Seattle een stuk lager dan tegenwoordig en overstroomde het vaak. In 1889 brandde praktisch de hele stad af tijdens de Great Seattle Fire. Hierna besloot men de hele stad op te hogen om een eind te maken aan de overstromingen. De straten kwamen hoger te liggen dan de alweer deels opgebouwde panden aan weerszijden. Veel huisdeuren lagen nu onder straatniveau en mensen klommen via ladders en trappen hun huis in. Een gekke situatie, die werd opgelost door van de oude begane grond kelders te maken en het hogere niveau te voorzien van voordeuren. Boek een  Underground Tour  om door het oude Seattle te dwalen.

Experience Music Project (EMP Museum):

Een interactief muziekmuseum met geavanceerde tentoonstellingen over de historie van de Amerikaanse popmuziek en de muzieklegendes van Seattle, waaronder Jimi Hendrix, die er geboren en getogen is. In het museum kun je ook zelf muziek maken. Voor science fiction-fanaten is het Science Fiction Museum & Hall of Fame (SFM) een aanrader. Het museum brengt een hommage aan schrijvers, artiesten en filmmakers. Uiteraard ontbreekt een speciale Star Wars-afdeling niet.

The Original Starbucks, Pike Place Market:

Bezoek het allereerste koffiehuis van deze wereldberoemde keten en bekijk onder het genot van een 'sloppy joe' de historie van Starbucks. Het koffiehuis is gelegen bij Pike Place Market, de oudste boerenmarkt van de Verenigde Staten. Geen markt zoals we die hier kennen, maar een meerdere verdiepingen tellend gebouw met verse etenswaren, eettentjes en nog véél meer. Niet ver daarvandaan kun je het Art Museum bezoeken, dat met 21.000 kunstobjecten zowel het noordwesten van de Verenigde Staten als de rest van de wereld tentoonstelt.

The Original Starbucks

Pike Place Market

(Bier)brouwerijen:

Je bezoek aan Seattle is niet compleet zonder een bezoek aan een van de twaalf bierbrouwerijen. Je drinkt er een pint van hop die gewoon uit Washington komt. Je vindt leuke brouwerijen in de wijken Ballard en Fremont. Neem in Ballard eens een kijkje bij Populuxe Brewing, met een wisselend menu van tien bieren - of ga voor een sterk glas naar Bad Jimmy's in Fremont.

Destilleerderijen:

Sinds 2008 maakte de staat Washington de wetten voor het maken van sterke drank een stuk eenvoudiger, waardoor er veel kleine destilleerderijen werden opgericht; fruitlikeuren werden hip en recepten voor gin-tonics werden steeds verfijnder. In vijf jaar tijd ontstonden in Washington maar liefst 100 destilleerderijen, waarvan ruim 20 in Seattle. Alle destilleerderijen en bierbrouwerijen hebben proeflokalen waar je kunt uitproberen welk drankje je het best bevalt. Tips? Ga whiskey proeven in Westland Distillery in warenhuisdistrict SoDol. Voor cider ga je naar Schilling Cider House aan 708 North 34th Street, waar je voor $12 per persoon zes verschillende drankjes proeft.

Westland Distillery

Schilling Cider House

Public Library:

De openbare bibliotheek heeft een Nederlands tintje: het gebouw is ontworpen door de Nederlandse architect Rem Koolhaas. Het gebouw is zowel van binnen als van buiten erg mooi. Alle verdiepingen staan in open verbinding met elkaar; er zijn geen afgesloten ruimtes en overal heb je een schitterend uitzicht op de bergen en de Stille Oceaan.

Ballard Locks:

De Ballard Locks, officieel de Hiram M. Chittenden Locks geheten, vormen een sluis tussen het zoute water van Puget Sound en het zoete water van het Ship Canal. De sluis vormt een leuke bezienswaardigheid: aan de kade staan vaak toeristen te kijken naar alle boten die wachten tot het waterniveau hoog genoeg is om door te varen. Bij de sluis is eveneens een vispassage aangelegd voor zalmen. Door middel van glazen panelen onder water kun je zien hoe de zalmen de oversteek naar het andere water maken. Net ten noorden van de Ballard Locks ligt de Carl S. English Jr. Botanical Garden.

Lake Union:

Binnen de stadsgrenzen van Seattle ligt het grote Lake Union, dat een ideale bestemming is om te recreëren. Aan de oever ligt het populaire Gas Works Park, waar 's zomers veel festivals georganiseerd worden en tijdens Independence Day een grote vuurwerkshow plaatsvindt. Daarnaast zijn er nog meerdere kleinere parken aan het meer te vinden. Lake Union staat bekend om de vele drijvende huizen, die samen een van de grootste drijvende gemeenschappen binnen Amerika vormen.

Discovery Park:

Dit stadspark ligt aan de waterkant van Puget Sound. Het is Seattle's grootste park. Hoewel het park aan de rand van een metropool ligt, leven er maar liefst 270 vogelsoorten en grote zoogdieren als coyotes, zwarte beren en poema's. De drie kilometer lange kuststrook wordt regelmatig bezocht door zeehonden en zeeleeuwen. Een van de populairste activiteiten in het stadspark is de Discovery Park Loop Trail (4,5), vanaf dit wandelpad kun je eventueel verder wandelen over andere paden. In Discovery Park ligt ook het Daybreak Star Cultural Center, waar je een kunstgalerie kunt bezoeken en waar Native American regelmatig samenkomen voor workshops en powwows.

Boeing museum  Museum of Flight (informatie Wikipedia)

Het Museum of Flight is een luchtvaartmuseum in Seattle. Het museum is gevestigd op het King County International Airport, ook wel bekend als Boeing Field, op circa 10 kilometer ten zuiden van het centrum van Seattle.

Geschiedenis:

De historie van het museum gaat terug tot 1965. In dat jaar werd de Pacific Northwest Aviation Historical Foundation opgericht met als doel een Boeing 80A-1 uit 1929 te herstellen. Het driemotorige vliegtuig was in Alaska ontdekt, maar was in zeer slechte staat en het herstel duurde zo’n 16 jaar. Tijdens de zoektocht in 1968 naar een ruimte om het vliegtuig te presenteren aan het publiek kwam de naam Museum of Flight in gebruik. In 1974 werd een definitieve locatie voor het museum gevonden op Boeing Field. De aanwezigheid van een vliegveld was een voordeel voor het museum en het was ook de plaats waar in 1910 de eerste vlucht in Seattle werd uitgevoerd.

Collectie:

In 1975 werd de schuur aangekocht waarin Boeing als vliegtuigbouwer was begonnen. In 1910 had William Boeing de schuur gekocht en in 1916 werd hier werk verricht voor het eerste vliegtuig van Boeing. Na de Tweede Wereldoorlog verliet Boeing de "Red Barn" en kwam in 1970 in handen van de havenautoriteit van Seattle. Het museum kocht de schuur voor $ 1 en na de transactie werd deze verscheept naar de Boeing Field voor herstel. In 1978 werd de schuur opgenomen in het National Register of Historic Places. Het was in Verenigde Staten de oudste nog bestaande schuur waarin vliegtuigen zijn geproduceerd. In 1983 werd de rode schuur voor publiek geopend.

Het museum op Boeing Field werd stapsgewijs uitgebreid met meer zalen, waarin vliegtuigen en diverse luchtvaart gerelateerde onderwerpen aan de orde komen. In 1987 opende vicepresident George H.W. Bush de T.A. Wilson Great Gallery. In deze zaal staat de Boeing 80, hangt een negen ton zware  Douglas DC-3 en staat een Lockheed M-21 Blackbird spionage vliegtuig. In 2004 kwam er een speciale zaal voor vliegtuigen van de Eerste en Tweede Wereldoorlog. De laatste zaal werd in april 2012 geopend speciaal voor de ruimtevaart en hier staat een waarheidsgetrouw model van de space shuttle opgesteld.
Buiten de zalen staan nog diverse vliegtuigen buiten opgesteld zoals de eerste Boeing 747, een prototype van de Boeing 727. Verder staat er het eerste presidentiële vliegtuig uitgerust met straalmotoren, de Air Force One (1959–62, SAM 970), welke vloog tussen 1959 en 1996 en een British Airways Concorde. De laatste twee vliegtuigen zijn ook van binnen te bezichtigen.
In totaal staan er zo’n 150 vliegtuigen in en rond het museum opgesteld.

terug inhoud