Salt Lake City, Utah

Salt Lake City is de hoofdstad en tevens de grootste stad van de staat Utah. De stad wordt aan de oostzijde omgeven door de Wasatch Mountains, een prachtig skioord waar in 2002 de Olympische Winterspelen plaatsvonden. De bergen zijn ideaal voor wintersport en zomerse wandelingen; Salt Lake City (en directe omgeving) is niet zonder reden door National Geographic uitgeroepen tot een van de beste 'hiking cities' van de Verenigde Staten. Ten noordwesten van Salt Lake City ligt het immense Great Salt Lake, het grootste zoutmeer op het westelijk halfrond met veel recreatiemogelijkheden. Salt Lake City zelf is het centrum van de mormoonse kerk, met Temple Square als hoofdkwartier.

Klimaat

Ondanks het feit dat Salt Lake City vaak met winterse taferelen geassocieerd wordt, heeft de regio een gematigd klimaat. In de winter ligt er sneeuw en is het maximaal een aantal graden boven het vriespunt. In de omringende bergen vriest het overdag en valt de meeste sneeuw. De lentes in Salt Lake City zijn winderig en nat, met maxima van 12 graden in maart tot 22 in mei. De zomers in Salt Lake City zijn lang, droog en warm, met maxima tussen 28 en 34 graden. De luchtvochtigheid is laag. Het beste seizoen om Salt Lake City te bezoeken is de herfst, het is dan 20-25 graden.

Geschiedenis

Salt Lake City werd gesticht op 24 juli 1847 door een groep mormoonse pioniers onder leiding van Brigham Young. Tot die tijd werd Utah, dus ook Salt Lake City, bewoond door verschillende inheemse stammen - onder wie het Pueblovolk (Anasazi). De groep bestond uit 143 mannen, drie vrouwen en twee kinderen, allen aanhangers van de Church of Jesus Christ of Latter-day Saint (Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen). Ze waren vanuit het westen op de vlucht geslagen na religieuze conflicten en geweld. Aangezien de stad gesticht werd aan de oever van het grote zoutmeer (the Great Salt Lake), kreeg de stad de naam 'Salt Lake City'.
Meteen na aankomst begonnen de mormonen met het bewerken van het land voor het verbouwen van voedsel. Ook maakten ze plannen voor de bouw van de Salt Lake Temple. In 1853 begon de bouw; veertig jaar later was het project op Temple Square eindelijk afgerond. Toen in 1869 de transcontinentale spoorlijn voltooid werd, was Utah verbonden met het oosten en westen. De 'City of the Saints' trok veel bezoekers en de landbouw maakte langzaam plaats voor mijnbouw: vanaf 1860 tot 1920 werden er honderden koper-, goud- en zilvermijnen geopend in de bergen rond de stad.
Het einde van de negentiende eeuw vormde een keerpunt in het leven van de mormonen. De mormoonse kerk maakte officieel een einde aan de polygamie. Bovendien werd Utah in 1896 de 45e staat van de Verenigde Staten, met Salt Lake City als hoofdstad. Tijden van modernisering braken aan. Het State Capitol en andere historische gebouwen verrezen. Elektrische trolleys vormden begin twintigste eeuw het openbaar vervoer. In 1930 werden de trolleys door bussen vervangen.
In 1995 werd Salt Lake City aangewezen om de Winterspelen van 2002 te organiseren. Verschillende Olympische gebouwen worden tot op heden gebruikt voor het opleiden van atleten en voor nationale en internationale sportevenementen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Temple Square:

In het hart van Salt Lake City, tussen North en South Temple Street, ligt de populairste toeristische attractie: Temple Square. Op een oppervlakte van 40.000 vierkante meter bevinden zich verschillende mormoonse gebouwen, waaronder de hoofdgebouwen van de mormoonse kerk, de Salt Lake Temple en het Tabernacle. De Salt Lake Temple uit 1893 is het wereldwijde icoon van de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen en vormt het hart van Temple Square. Je mag de Salt Lake Temple niet betreden. In het Visitor Center staan mormonen voor je klaar om je op sleeptouw te nemen voor een rondleiding langs de tentoonstellingen en schaalmodellen van de tempel.

Tabernacle:

In het Tabernacle mag je wel binnenkijken. Ontwerper Brigham Young, leider van de mormonen en stichter van de stad, wilde niet dat pilaren het zicht van het publiek zouden belemmeren en ontwierp een zelfdragend dak. Dit kwam bovendien ten goede aan de akoestiek, die verbluffend is. Het orgel met meer dan 11.000 pijpen is een van de grootste pijporgels ter wereld. Het Salt Lake Tabernacle is het thuis van het Grammy Award-winnende Mormon Tabernacle Choir.

Family History Library:

Tegenover het Tabernacle vind je de grootste genealogische bibliotheek ter wereld. Hier liggen miljoenen documenten en naslagwerken met gegevens over geboorte- en sterfdata van families uit tientallen landen. Van over de hele wereld komen mensen naar deze bibliotheek in Salt Lake City om informatie over hun voorouders te zoeken. De data gaan tot ongeveer vijfhonderd jaar terug. In eerste instantie was de bieb bedoeld voor mormonen, om zo hun verre familie op te kunnen sporen en hen te kunnen bekeren tot het mormoonse geloof. Nu is de plek belangeloos (gratis) opengesteld voor alle geïnteresseerden.

Church History Museum en Joseph Smith Building:

Zoals de naam al doet vermoeden, draait het in het Church History Museum van Salt Lake City om de mormonen en de mormoonse kerk. Naast schilderijen, gebruiksvoorwerpen en beeldhouwwerk vind je hier ook grotere kunstobjecten, waaronder een orgel. Het museum ligt naast de Family History Library, aan Temple Square. Direct naast Salt Lake Temple en het Salt Lake Tabernacle vind je het grote Joseph Smith Memorial Building. Naast restaurants, een lobby en receptiezalen is er een bioscoop waar regelmatig gratis door de kerk geproduceerde films te zien zijn. Bovenin Joseph Smith Memorial Building heb je een mooi uitzicht op Temple Square en het Capitoolgebouw. Er bevinden zich twee restaurants.

Beehive House:

Naast Joseph Smith Memorial Building ligt Beehive House, gebouwd in 1854 in opdracht van Brigham Young. Het mooie huisje, in New-Englandstijl en met groene luiken, is omgebouwd tot museum. Je vindt er een expositie over het leven van mormonen-leider Young. Er worden dagelijks verschillende rondleidingen georganiseerd.

Cathedral of the Madeleine:

Volg je de South Temple Street in oostelijke richting, dan is de prachtige Cathedral of the Madeleine niet te missen. Deze kathedraal is na de bouw in 1909 weinig veranderd. Bekijk de acht waterspuwers, de glas-in-loodramen en het mooie gotische interieur.

Utah State Capitol:

Het regeringsgebouw van Utah staat in Salt Lake City en lijkt erg op het Capitoolgebouw in Washington DC. Naast de senaat is ook het Hooggerechtshof (State Suprême Court) er ondergebracht. Het State Capitol staat op nog geen tien minuten wandelen ten noorden van Temple Square. Van maandag tot en met vrijdag zijn er tours. Deze beginnen bij de oostelijke ingang van het gebouw.

Musea:

In het Pioneer Memorial Museum, gelegen naast het Capitool, ga je terug naar de tijd van de pioniers. Hoe zag het leven van de eerste kolonisten eruit? Waarom reisden pioniers duizenden kilometers naar Salt Lake City en wat droegen zij bij zich? Op deze vragen vind je hier een antwoord. De collectie van het museum wordt gezien als de grootste verzameling van relikwieën ter wereld. In het Utah Museum of Natural History kom je alles te weten over de natuurlijke geschiedenis van de staat Utah. Je krijgt niet alleen informatie over gesteenten en mineralen, maar ook over lokale planten en dieren. Het museum ligt vlak bij Fort Douglas, een oude militaire post uit 1862. Hier ligt ook het Fort Douglas Military Museum.

Pioneer Memorial Museum

Fort Douglas

terug inhoud