Rocky Mountains (dag 5)

De Canadese Rocky Mountains

De Canadese Rockies vormen de natuurlijke grens tussen Alberta en British Columbia. Grote trekpleisters zijn de vier aaneenschakelde nationale bergparken, aangevuld met provinciale parken.

In de Canadian Rockies vind je vier aaneengesloten Nationale Parken; Banff, Jasper, Kootenay en Yoho National Park. Daarnaast zijn er nog drie provinciale parken; Mount Robson, Hamber en Mount Assiniboine. Het hoogste punt is Mount Robson met 3954 meter. Het landschap in de Canadese Rockies bestaat uit indrukwekkende bergtoppen, ijsvelden en gletsjers, meren, alpenweiden, watervallen en diepe canyons. In de Rockies leven vele soorten dieren, onderweg kun je imposante rendieren (Moose), zwarte beren, grizzlyberen en vele soorten herten spotten.


Hells Gate, British Columbia

Tussen Hope en Lytton ligt de Hell’s Gate Canyon, een nauwe en rotsachtige kloof in de Fraser-rivier. Dit is het spannende hoogtepunt van veel wildwatertochten die vanuit omliggende plaatsen georganiseerd worden. Wie liever niet het water op gaat, kan het water óver via de Hell's Gate Airtram. Deze kabelbaan gaat niet naar boven, maar daalt af. Een kort ritje brengt je naar de bodem van de kloof. In de rivier is een zalmtrap aangelegd waar je vissen doorheen ziet zwemmen. In het restaurant kun je verse zalm eten.

Kamloops, British Columbia

Kamloops is het dichtstbevolkte gebied in het hart van Britsh Columbia. De stad is het ontmoetingspunt van de North- en South Thompson-rivier en draagt met trots de bijnaam 'Canada's Tournament Capital'. De stad is namelijk het hele jaar door het toneel van allerlei grote sporttoernooien, culturele evenementen en (inter)nationale competities. Er is nog veel erfgoed aanwezig van de inheemse bevolking, onder andere in het Secwepemc Museum & Heritage Park.

Geschiedenis

Het woord ‘Kamloops’ is afgeleid van het inheemse woord 'Tk’emlúps', dat zoveel betekent als 'daar waar de rivieren elkaar ontmoeten'. Vanaf Kamloops Lake, waar South- en de North Thompson-rivier in uitmonden, kun je de Balancing Rock zien, een groot en massief rotsblok dat uitkijkt over het hele meer. Geologen beweren dat het rotsblok zijn vorm heeft gekregen door natuurkrachten en erosie, maar volgens de legende vertelt dit rotsblok het overwinningsverhaal van de Secwepemc. Zij bevolkten 8.000 jaar geleden de vallei en voerden een jarenlange strijd tegen de Okanagan, een ander inheems volk. Om de strijd tot een eind te brengen, organiseerden de twee volken een beslissende wedstrijd. Degene die het zware rotsblok vanaf zijn plek in het dal naar boven kon tillen, had gewonnen. De sterkste man van de Secwepemc kreeg het voor elkaar, en zo werd zijn volk de baas over het gebied.
Rond 1811 arriveerden de Europeanen in Kamloops. Zij stichtten een handelspost (Thompson's River Post) van waaruit de handel met de inheemse volken gecontroleerd werd. In 1843 verplaatste men de post naar North Kamloops. Niet veel later werd er goud ontdekt in de Cariboo-regio. Veel mijnwerkers deden tijdens hun tocht naar de goudvelden Kamloops aan. Om aan de vraag naar voedsel te voldoen, ontstonden boerderijen en ranches, die tegenwoordig nog een vitaal onderdeel van de plaatselijke economie vormen.
In 1871 werd British Columbia onderdeel van Canada en werden er plannen gesmeed voor de aanleg van een transcontinentale spoorlijn. Een dikke tien jaar later bereikte de spoorweg het gebied, en een smal dorpje ontstond aan de oever van de Thompson-rivier. In 1915 opende de Canadian Northern Railway. De Trans-Canada Highway volgde in 1962 en de Yellowhead Highway in 1970. Tel daar het station van de Canadian Pacific Railway bij op en je hebt een kruispunt van vier transportsystemen. Het is dus niet gek dat Kamloops uitgroeide uit tot een algemene opslagplaats van goederen uit de gehele regio en de bijnaam 'Hub City' kreeg.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Secwepemc Museum & Heritage Park:

Het Secwepemc Museum & Heritage Park is gelegen aan de oever van de South Thompson-rivier en bestaat uit een binnen- en een buitengedeelte. Een tour door het museum biedt je een kijkje in het leven van het Secwepemc-volk. Het museum heeft een uitgebreide collectie aan voorwerpen en kunst. In het bijbehorende Heritage Park kun je een wandelroute volgen (iets meer dan een kilometer) met informatiepanelen over de lokale flora en fauna. Het pad leidt naar de overblijfselen van een 2.000 jaar oud winterdorp van de Secwepemc.

BC Wildlife Park:

Een andere populaire attractie is het BC Wildlife Park, een groot wildpark waar meer dan zeventig verschillende dierensoorten leven. Het park dient tevens om gewonde dieren op te vangen. Je kunt van zeer dichtbij onder andere grizzlyberen, poema’s en wolven zien. Elke dag staan er activiteiten op het programma, waaronder rondleidingen en het voeren van dieren. Er is ook voldoende te doen voor kinderen; zo rijdt er een miniatuurtrein door het park.

Rivers Trail:

Een leuke manier om Kamloops en omgeving te verkennen is door de Rivers Trail langs de Thompson-rivier te volgen. De wandel-/fietsroute is in totaal 40 kilometer lang en voert je langs historische en culturele plekken, natuurgebieden, stadsparken en kunstwerken.

Kamloops Museum & Archives:

Drie verdiepingen met permanente en wisselende tentoonstellingen vertellen de geschiedenis van Kamloops. Je vindt er onder andere informatie en voorwerpen uit de pionierstijd en het tijdperk van de goudkoorts. Er is een speciale kinderafdeling.

Kamloops Pow Wow:

Dat het indiaanse erfgoed in Kamloops alom aanwezig is, moge duidelijk zijn. Naast het Secwepemc Museum & Heritage Park vindt er namelijk ook elke zomer een van de grootste pow wows van West-Canada plaats. Tijdens dit driedaagse festival kun je genieten van allerlei verhalen, dansvoorstellingen en muziek van het Secwepemc-volk. Het festival vindt begin augustus plaats op de Pow Wow Grounds langs de South Thompson-rivier.

terug inhoud