Grand Teton National Park, Wyoming (dag 17)

Direct ten zuiden van Yellowstone ligt Grand Teton National Park. Indrukwekkende berglandschappen en veel wilde dieren maken een bezoek aan dit park de moeite waard. Grand Teton bestaat uit twee totaal verschillende delen. In het oosten ligt het brede dal de Jackson Hole, met de slingerende Snake River; in het westen vind je de steile en met sneeuw bedekte Teton Range die oprijst uit het dal.

Klimaat

In de winter is het koud in het park. De gemiddelde dagtemperatuur in januari is -3 graden Celsius. ’s Nachts kan de temperatuur dalen tot meer dan 20 graden onder het vriespunt. De eerste hevige sneeuwbuien vinden plaats in het begin van november en houden aan tot in maart. De zomers zijn aangenaam en niet te warm, het wordt gemiddeld 27 graden Celsius. In de zomermaanden komen er vaak onweersbuien voor aan het eind van de middag of in de avond. De herfst is aangenaam en droog; het regent dan niet veel. De mooiste tijd voor een bezoek aan het park is van juni tot september.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Teton Range: Dit is een actieve en langgerekte bergketen, met acht pieken die hoger liggen dan 3.600 meter. Onderdeel van deze keten is de 4.197 meter hoge Grand Teton. In Grand Teton National Park hebben de gletsjers uit de laatste ijstijd een keten van acht grotere en een paar kleinere meren geschapen, waarin de spitse bergtoppen weerspiegeld worden. In het ochtendlicht zijn de bergen op hun mooist.

Uitzichtpunten aan Highway 89:

Twee wegen doorsnijden het park van noord naar zuid: de ongeveer parallel aan elkaar lopende 'outer park road' (Highway 89/191) en 'inner park road' (Teton Park Road). Aan Highway 89/191 liggen talloze uitzichtpunten. Blacktail Ponds Overlook is een stop waard. Je kijkt op uitgestrekte weiden met daarachter de hoge pieken van de Tetons. Dit is een goede locatie om - gewapend met je verrekijker - 's morgens of 's avonds naar wildlife zoals herten en elanden te speuren. Iets verderop vind je de afslag naar Schwabachers Landing (niet geschikt voor campers). Dit is ook een uitermate geschikte locatie om wildlife te spotten. Elanden grazen graag langs de rivier, waarin bevers hun dammen bouwen. De toppen van de Tetons worden prachtig weerspiegeld in het water. Aan het noordelijke einde van Highway 89 kun je een fotostop maken bij de Oxbow Bend Turnout, waar de Snake River zich in veel zijarmen vertakt. Als je geluk hebt zie je herten en elanden zich tegoed doen aan het struikgewas. Aan de Teton Park Road liggen Taggart Lake, Jenny Lake en Jackson Lake. Hier beginnen enkele prachtige wandelingen.

Blacktail Ponds Overlook

Oxbow Bend Turnout

Craig Thomas Discovery & Visitor Center:

In het zuiden van Grand Teton National Park ligt het Craig Thomas Discovery & Visitor Center. Hier vind je meer informatie over de bezienswaardigheden, rangeractiviteiten (zoals wandeltours), vergunningen en kamperen. Bekijk de verschillende tentoonstellingen en de parkfilm getiteld Life on the Edge.

Menors Ferry Historic District:

Nabij het Thomas-bezoekerscentrum ligt een historisch district met enkele oude gebouwen. Mormon Row is een geliefde locatie voor fotografen: de twee schuren uit de jaren 1880 vormen samen met de Teton Range op de achtergrond een prachtig plaatje. Een andere bezienswaardigheid is de Chapel of the Transfiguration.

Chapel of the Transfiguration

Chapel of the Transfiguration

De inrichting van dit slechts één vertrek tellende blokhutkerkje uit 1925 is uiterst eenvoudig, maar het grote raam achter het altaar onthult de prachtige bergen van de Teton Range. Wandel ook naar Menor’s Ferry, waar je een erf met onder andere een woonhuis en winkel uit het eind van de negentiende eeuw treft. Vanuit deze plaats voer een veerboot, die door de bouw van een brug over de rivier bij Moose in 1927 overbodig werd. Tegenwoordig kun je, mits de weersomstandigheden en waterstand het toelaten, een tocht met een replica maken.

Mormon Row

Menor’s Ferry

Jenny Lake:

Jenny Lake, dat omringd wordt door bossen, is een populaire bestemming onder wandelaars. De mooiste trails beginnen aan de overzijde van het meer. Je kunt ernaartoe wandelen of de veerpunt pakken (tegen betaling). Aan de overzijde van Jenny Lake starten de Hidden Falls Trail naar de 60 meter hoge Hidden Falls (1,8 km round trip vanaf bootsteiger) en de Inspiration Point Trail naar een uitzichtpunt over Jenny Lake (3,8 km round trip vanaf de boot). De Cascade Canyon Trail is de 'showcase trail' van het park: heb je weinig tijd, kies dan voor deze wandeling (14 km round trip). Je kunt natuurlijk eerder omkeren, maar volgens de kenners wordt het uitzicht mooier naarmate je verder de Cascade Canyon ingaat. Over de hele wandeling doe je circa 6 uur, met een hoogteverschil van 370 meter.

Jenny Lake

Cascade Canyon

Signal Mountain:

Bij Jackson Lake, aan de Teton Park Road, begint een zijweg naar Signal Mountain (niet geschikt voor grote campers). Deze circa acht kilometer lange weg kronkelt 242 meter omhoog naar de top. Eenmaal boven wacht je een panoramisch uitzicht.

Signal Mountain

Jackson Lake

Colter Bay District:

Boven Jenny Lake ligt het Colter Bay District. Maak een stop in het bezoekerscentrum, waar de kunst en cultuur van indianen aan bod komen, en wandel langs Jackson Lake, het grootste meer van Grand Teton National Park. Jackson Lake is een echt watersportmeer: er wordt gesurft, gewaterskied en gevaren. Verschillende organisaties en lodges bieden kajak- en rafttochten aan, onder andere op Jackson Lake en de Snake River. Bij Colter Bay Marina huur je kano's, kajaks of een motorbootje.

Colter Bay Marina

Snake River

Wildlife:

De waterrijke omgeving vormt een ideaal leefgebied voor bevers, otters en muskusratten. Ook leven er veel elanden, bizons en herten. Pelikanen, zwarte beren en grizzly’s laten zich iets minder vaak zien. De laatste jaren komen de wolven van Yellowstone in de winter regelmatig naar Grand Teton. De beste tijd om op zoek te gaan naar wildlife is rond zonsopkomst en zonsondergang. Rijd bijvoorbeeld de Antelope Flats Road, de Moose-Wilson Road en neem een kijkje bij bovengenoemde uitzichtpunten.

Bever

Otter

Muskusrat

Eland

Grizzly

Hert

Bison

Wolf

terug inhoud