Clearwater, British Columbia (dag 6)

Clearwater ligt op een steenworp afstand van Wells Gray Provincial Park, dat de bijnaam ‘Waterfall Park’ draagt. Mooie en gemakkelijk te bereiken watervallen zijn de Helmcken Falls en Spahats Creek Falls. Verder is Clearwater een populaire overnachtingsplek op doortocht naar andere bestemmingen langs Yellowhead Highway 5.

Geschiedenis

De Simpcw First Nations waren de eerste bewoners van de Thompson-vallei. In 1850 bracht de handel de eerste kolonisten naar het gebied. Zij vervoerden pelsen en hout over de North Thompson-rivier. Rond de eeuwwisseling vestigden de eerste mensen zich permanent in het gebied, voornamelijk rond Dutch Lake. Het Clearwater van nu werd aanvankelijk gesticht als Raft River door goudzoeker John Smith. De nederzetting groeide uit tot een dienstencentrum voor de hele North Thompson Valley. In het begin van de twintigste eeuw verliep steeds meer transport via de nieuw aangelegde spoorwegen. De grootste groei van het dorp vond plaats toen Clearwater via de weg verbonden werd met Kamloops. Dit bracht veel boeren naar Clearwater. In 1939 kon de eerste school geopend worden.
Vandaag de dag bestaat Clearwater uit drie delen: het oude deel langs de Thompson-rivier (zuid), het nieuwe gedeelte over de brug (noordwest) en het gedeelte langs de snelweg waar een aantal restaurants, hotels en een toeristencentrum gevestigd zijn. De economie van Clearwater is grotendeels gebaseerd op toerisme en bosbouw. Vooral het toerisme is in opkomst. Dit valt goed te zien aan de vele overnachtings- en ontspanningsmogelijkheden. Het dorp is redelijk zelfvoorzienend en trekt de laatste jaren nieuwe industrie├źn aan die vooral in de retail- en servicebranche te vinden zijn. Clearwater heeft in de regio een centrumfunctie door de voorzieningen die er te vinden zijn.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Dutch Lake:

Een bezienswaardigheid waar je niet omheen kunt als je in Clearwater bent, is Dutch Lake, een klein recreatiemeer met uitzicht op de bergen van Wells Gray. Je kunt er kano├źn, kajakken, zwemmen en wandelen.

North Thompson River Provincial Park:

Net onder Clearwater, bij de samenkomst van de Clearwater- en North Thompson-rivier ligt een park waar je veel korte wandelingen kunt maken. Vanaf het uitzichtpunt onderscheid je de groene Clearwater-rivier gemakkelijk van de bruine, modderige North Thompson. Langs de rivieroevers zijn ronde kuilhuizen en voedselopslagplaatsen van de Shuswap First Nations te vinden.

Wells Gray Provincial Park:

De bijnaam van Wells Gray Provincial Park is 'Waterfall Park'. Dit is niet voor niets: er zijn maar liefst 250 watervallen te vinden, in alle soorten en maten. De bekendste zijn de Spahats Falls, Dawson Falls en Helmcken Falls, die allemaal gemakkelijk te bereiken zijn. Met een hoogte van 141 meter Helmcken Falls de vierde hoogste waterval in Canada. Het parklandschap bestaat voor het grootste gedeelte uit vulkanisch gesteente en heeft haar specifieke vormen gekregen door onder andere gletsjers, smeltwater en rivieren. Er zitten in de warmere maanden veel muggen in het park, dus smeer je goed in!

Geschiedenis

Duizenden jaren lang was Wells Gray Country de thuisbasis van het Shuswap-volk. Zoals in veel oude culturen het geval is, richtte de levensstijl zich op de natuurlijke omgeving, met een diep respect voor de natuur, de dieren en de manier waarop de natuur in de levensbehoeften voorziet. In de winter overnachtte het volk in 'keekwilli', ronde huisjes met een met aarde bedekt dak. Tijdens de warme zomers werden luchtige en koele rieten hutten gebouwd. Van beide onderkomens zijn restanten gevonden. Een andere stam die in de zomers het park bezocht en waar ook voorwerpen van gevonden zijn, is de Chilcotin. Zij vocht regelmatig met de Shuswap om het bezit van jachtgebieden, resulterend in namen als 'Battle Mountain' en 'Fight Lake'.
Kolonisten trokken halverwege de negentiende eeuw vanaf hun buitenpost Kamloops landinwaarts langs de North Thompson-rivier. In 1862 ontdekten ze de Clearwater-rivier en vernoemden het naar de heldere kleur. Veertig jaar na het eerste bezoek aan de regio vestigden de eerste zelfvoorzienende boeren zich in de Clearwater Valley. Robert Lee was degene die de binnenlanden introk en zo in 1913 de Helmcken Falls ontdekte. Men was het erover eens dat de waterval en het gebied eromheen beschermd moest worden. In 1939 werd Wells Gray Provincial Park opgericht, vernoemd naar Arthur Wellesley Gray, in die tijd een prominent politicus uit de provincie.

Klimaat

De zomer begint in juni, met maximumtemperaturen van gemiddeld 20 graden Celsius. In deze periode hebben de rivieren een zeer hoge waterstand, als gevolg van het smeltwater dat vanuit de omliggende besneeuwde bergen afgevoerd wordt. Juli en augustus zijn de maanden met de hoogste temperaturen, vaak met hogedrukgebieden in het binnenland van British Columbia. Deze hogedrukgebieden zorgen voor dagenlang warm en droog weer. September brengt gematigd weer met zich mee, vergelijkbaar met het weer in de junimaand. Op dit punt is het water in de meren en rivieren op zijn warmst en kans op regenval het meest gering.
Het typische herfstweer is koel, windering en soms erg vochtig. Vaak houdt dit weer twee maanden aan voordat de echte winter begint. In de zomer valt er af en toe sneeuw in de bergen, maar in de maanden oktober, november en december sneeuwt het ook in de valleien. Met welk winterweer Wells Gray Country te maken krijgt, hangt sterk af van welke van de twee systemen dominant wordt: de warme, vochtige wind uit het zuidwesten vanaf de kust, of de koude droge lucht vanuit het noorden. De eerste, ook wel ‘Hawaiian Express’ genoemd, brengt warme lucht mee die de maximumtemperatuur tot enkele graden boven het vriespunt brengt. De laatste brengt vrieskou met zich mee: de temperatuur varieert dan van -10 tot -20. De sneeuw in de valleien en het grootste deel van de sneeuw in de bergen smelt in de maanden maart en april, hoewel de hoger gelegen skigebieden in de bergen tot en met mei open zijn. De maxima liggen in de lente tussen de 12 en 20 graden Celsius.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Spahats Creek Falls:

Tien kilometer ten noorden van Clearwater, vlak bij de parkingang, klatert de Spahats Creek Falls over rotspartijen ongeveer 75 meter naar beneden. De Spahats Creek heeft op deze manier een 122 meter diepe canyon in het lavagesteente gesleten. Bij het bijbehorende uitzichtpunt heb je een weids uitzicht over de Clearwater Valley.

Moul Falls:

Een waterval die vaak overgeslagen wordt omdat hij niet vlak bij de weg ligt, is de 35 meter hoge Moul Falls. Het is de enige waterval in het park waar je achterlangs kunt lopen. Het pad is glibberig en smal en komt uit in een grot. Vanaf de parkeerplaats aan de Valley Road is het ongeveer een uur wandelen.

Dawson Falls:

Volg na de Spahats Creek Falls de Clearwater Valley Road nog circa veertig kilometer in noordelijke richting en je komt bij de Dawson Falls. De waterval is twintig meter hoog en maar liefst negentig meter breed, wat hem de bijnaam 'Little Niagara Falls' geeft. Het uitzichtpunt ligt ongeveer tien minuten wandelen van de weg. Loop nog een klein stukje verder en je komt vlak bij de waterval uit.

Helmcken Falls:

De meeste mensen vinden Helmcken Falls de mooiste van alle watervallen in het park. De waterval is met zijn 141 meter hoogte de vierde grootste waterval van Canada. Het water dondert de diepte in over een vulkanische rotswand. Je bereikt de waterval door vijf kilometer na de Dawson Falls een zijweg van de Clearwater Valley Road te nemen.

Clearwater Lake/Azure Lake:

Een stuk na de afslag naar Helmcken Falls verandert de verharde Valley Road in een gravelweg. Laat je vooraf goed informeren over de wegcondities. We raden het af deze weg met een camper te rijden. Aan het eind liggen het 22 kilometer lange Clearwater Lake en het bijna even lange Azure Lake. Aan de zuidelijke oever van Clearwater Lake kunnen kano's, kajaks en motorbootjes te water gaan. Via het water zijn watervallen, enkele kampeerplekken en trails in het achterland te bereiken. Er zijn kano's en kajaks te huur en er worden boottours aangeboden.

terug inhoud