Calgary, Alberta

Calgary is een van de grootste steden van West-Canada. Het is de oostelijke toegangspoort tot de Rocky Mountains en de nationale parken Banff en Jasper. Een van de bekendste evenementen is de tiendaagse Calgary Stampede, een wildwestfestival in juli waarbij rodeo’s, veemarkten en shows het middelpunt vormen. De skyline van de stad vormt een mooi contrast met de achterliggende bergen. Leuke bezienswaardigheden in Calgary zijn de Calgary Tower, het Heritage Park en de locaties van de Olympische Spelen.

Klimaat

Calgary heeft een droog landklimaat met lange, wisselvallige winters en korte zomers. Het klimaat wordt sterk beïnvloed door de hoge ligging van de stad aan de voet van de Rocky Mountains. Het is daardoor vrij koud in Calgary, met uitzondering van de zomerse dagen. In de winter is de gemiddelde temperatuur -9 graden Celsius, maar -20 is zeker geen uitzondering. In de zomer is de gemiddelde temperatuur 16 graden, maar de nachten in de zomer kunnen erg koud worden, met een temperatuur van ongeveer 8 graden. Ondanks de kou is Calgary een van de zonnigste steden van Canada en valt er relatief weinig neerslag.

Geschiedenis

In 1873 vestigde de eerste Europeaan zich in Calgary: John Glenn. De Europeanen brachten het traditionele leven van de oorspronkelijke bewoners in gevaar. In 1880 hadden ze bijvoorbeeld alle indiaanse buffels in het gebied uitgeroeid. De indianen stapten over op de jacht op bevers en andere dieren omwille van bont, dat ze verkochten aan de Hudson’s Bay Company en de North West Company.
In 1883 bereikte de Canadian Pacific Railway Calgary. De stad groeide uit tot een belangrijk commercieel en agrarisch centrum. De provincie British Columbia was alleen bereikbaar via Calgary; de rest van de provincie was vanwege de Rocky Mountains niet geschikt voor de aanleg van een spoorweg. Het hoofdkantoor van de Canadian Pacific Railway is nog altijd in Calgary gevestigd. Door de goedkope grond ontstonden er grote ranches in de omgeving van de stad, waardoor Calgary ook een centrum werd voor veehandel en vleesproductie. Tussen 1986 en 1914 kwamen er migranten van over de hele wereld naar de provincie om een ranch te beginnen. Ook kwamen er steeds meer toeristen naar de stad voor Banff National Park, dat in 1885 was opgericht.
In 1947 werden grote hoeveelheden olie gevonden in de omgeving van Calgary. Dit gaf de economie een enorme impuls. De olie-industrie floreerde, het bevolkingsaantal steeg snel en er werden steeds meer wolkenkrabbers in downtown Calgary gebouwd. Door schommelingen in de olieprijs stagneerde rond 1980 de economie, wat resulteerde in een hoge werkloosheid. De stad besefte toen dat een focus alleen op olie en gas niet bevorderlijk was voor het economische klimaat. Calgary besloot dan ook diverser te worden, in zowel economisch als cultureel opzicht. Door het succes van de Olympische Spelen uit 1988 nam het toerisme een flinke vlucht.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Calgary Stampede:

De Calgary Stampede, dat al sinds 1912 bestaat, is een van de grootste festivals van Canada. Het festival duurt tien dagen en trekt meer dan 1,2 miljoen deelnemers en bezoekers. Tijdens de Stampede kun je genieten van rodeo's, live-entertainment en grote shows, compleet met concerten, vuurwerk en acrobaten. Het festival, dat zichzelf de 'Greatest Outdoor Show on Earth' noemt, vindt elk jaar plaats in juli. Je kunt tijdens het festival overal in de stad gratis ontbijten met pancakes. Wil je naar het festival toe? Reis dan met de trein: de parkeerplaatsen zijn beperkt. Vergeet je cowboyhoed niet!

Calgary Tower:

De Calgary Tower is een 191 meter hoge vrijstaande toren en vormt een kenmerkend onderdeel van de skyline van Calgary. Op de begane grond is het Official Tourism Calgary Information Centre gevestigd. Helemaal bovenaan heb je een mooi uitzicht op de stad en de bergen en kun je door een glazen vloer loodrecht naar beneden kijken.

Heritage Park Historical Village:

In een natuurrijke omgeving in het zuiden van Calgary ligt dit levendige historische park. Je krijgt er een goede en leuke indruk van het dagelijks leven van rond 1900. Wees getuige in een rechtszaak rond de overval op een postkoets of koop snoepjes in een antiek warenhuis, waar verklede winkeliers je de lokale nieuwtjes vertellen. Ook kun je huisgemaakte ijsjes proeven of een rit maken in een radarboot of stoomtrein. In dit levendige historische park vind je ook een fort, een groot museum en een indianendorpje.

Olympic Plaza:

Het Olympic Plaza vormde tijdens de Olympische Winterspelen van 1988 het vaste decor voor de medailleceremonies. Tegenwoordig doet het dienst als locatie voor festivals en concerten. Meer Olympisch erfgoed vind je in het Olympic Park in West-Calgary, waar onder andere de skischans, bobsleebaan en het Canada's Sports Hall of Fame liggen.

Glenbow Museum:

Het Glenbow Museum is het grootste museum van West-Canada. Je vindt er meer dan twintig kunstgalerieën met vaste en wisselende tentoonstellingen. Tot de vaste collectie behoort onder andere modernistische en Aziatische kunst. De derde verdieping van het museum is geheel bestemd voor tentoonstellingen over lokale indianenstammen, waaronder de Blackfoot. Bekijk het zwaar van ontdekkingsreiziger en Captain John Cook, de kampioensriem van worstelaar Stu Hart en de ceremoniële medailles die door de hertog en hertogin van Cornwall (niet zonder gevaar) werden uitgereikt aan de stamhoofden van de Siksika.

Telus Sparks:

Wetenschap, technologie en kunst staan centraal in dit gigantische museum. Er zijn interactieve tentoonstellingen, multimediapresentaties en educatieve demonstraties. Verder vind je er een grote bioscoop en een park. Niet ver van Telus Sparks vind je de Calgary Zoo.

Calgary Zoo:

Ten oosten van het centrum van Calgary in het stadsdeel Bridgeland, bevindt zich de Calgary Zoo. Deze dierentuin opende in 1929 haar deuren voor het grote publiek en heeft sindsdien meerdere onderscheidingen in ontvangst mogen nemen. De Calgary Zoo heeft bijvoorbeeld een historisch park met daarin dinosaurussen, een Zuidpool beleving met speelse pinguïns en botanische tuinen. Maar natuurlijk is er nog veel meer te ontdekken, want ook reptielen, beren, wolven, giraffen en tijgers zijn hier geen onbekende bewoners.

Prince’s Island Park:

Op een eiland in de Bow Rivier ligt Prince's Island Park. Het eiland ligt midden in de stad en is met bruggen verbonden met het vasteland. Er worden tijdens de zomer veel festivals in dit park georganiseerd, waaronder het Calgary Folk Music Festival. Andere mooie stadsparken zijn Edworthy Park (in het noordwesten), Nose Hill Park (centraal) en Stanley Park. Tien minuten rijden ten noordwesten van Calgary ligt Tom Campbell's Hill Natural Park, waar je een schitterend uitzicht hebt over de stad en de natuurrijke omgeving.

Chinatown:

Calgary heeft een van de grootste Chinatowns in Canada. Je vindt er het Chinese Cultural Centre, met onder andere een museum over de geschiedenis van de Chinese migratie naar Canada.

Fish Creek Provincial Park:

Heb je even genoeg van de stadse drukte, breng dan een bezoek aan het uitgestrekte Fish Creek Provincial Park in het zuiden van Calgary. Het is een van Noord-Amerika’s grootste stadsparken. In en om de wateren van de Bow-rivier en Fish Creek vind je veel wilde dieren, waaronder coyotes, bevers en herten. Fiets of wandel over een van de vele paden of neem een duik in Sikome Lake.

Aero Space Museum of Calgary:

Vliegtuigspotters of andere liefhebbers van vliegtuigen mogen het Aero Space Museum van Calgary eigenlijk niet overslaan. Dit museum is namelijk onderdeel van de luchthaven ‘Calgary International Airport’. Vanaf de oprichting in 1975 heeft het Aero Space Museum of Calgary een alsmaar groter groeiende collectie weten te verzamelen. Nu vandaag zijn er op de plek waar voorheen vliegtrainingen werden gegeven, een aantal bijzondere vliegtuigen te ontdekken. Zo zijn er een aantal gevechtsvliegtuigen te bewonderen, waaronder een NATO jet ‘Avro Canada CF-100 Canuck en een aantal schaalmodellen.

Baitun Nur moskee:

De Ahmadiyya moslim gemeenschap in Calgary heeft sinds 2008 een eigen gebedshuis aan de 54th Avenue NE. De ‘Baitun Nur mosque’ is een moskee waar gemakkelijk een paar duizend mensen een dienst bij kunnen wonen. Het is dan ook één van de grootste moskeeën van Noord-Amerika. Het Islamitische ontwerp is afkomstig van Manu Chugh Architects. De stalen koepel en de minaret zijn opvallend binnen de bestaande architectuur van de stad Calgary. In de Baitun Nur moskee zijn rondleidingen te volgen, die je langs verschillende ruimtes van de moskee leiden. Met name de gebedsruimte die gesierd wordt middels een mega grote kroonluchter is indrukwekkend te noemen.

Fort Calgary:

Omstreeks 1875 werd Fort Calgary gebouwd in opdracht van de regerende orde. Het fort was bedoeld om Whisky handelaren op afstand te houden en orde te scheppen. De eerste naam ‘Fort Brisebois’ is dan ook afgeleid van de uitvoerende politie officier Éphrem-A. Brisebois. In 1878, vlak voor zijn aftreden, werd de huidige naam toegepast. Fort Calgary ligt op een strategische plaats aan de rivieren Bow en Elbow. Sinds 1978 zijn de deuren van Fort Calgary geopend als museum. Je kunt er nu met eigen ogen meer dan 100 jaar geschiedenis bekijken.

WinSport's Canada Olympic Park:

Zowel in de zomer als tijdens de wintermaanden is WinSport’s Canada Olympic Park een druk bezocht park. Oorspronkelijk werd het park opgericht voor de Olympische Winterspelen van 1988. Je kunt er nu allerlei uitdagingen beproeven, zoals klauteren tegen klimwanden, tokkelen, midgetgolfen, mountainbiken en karten. Wanneer er voldoende sneeuw ligt kun je er eveneens snowboarden, skiën, schaatsen en bobsleeën.

terug inhoud