VELIKO TURNOVO

LOCATIE

Veliko Turnovo ligt ongeveer 200 kilometer van Sofia. De stad ligt op drie heuvels: Tsarevets, Trapezitsa en Sveta Gora.

GESCHIEDENIS


De regio van Veliko (wat “oud” betekent) Turnovo wordt al sinds mensenheugenis bewoond. De ligging in de bergen, net boven het midden van Bulgarije, heeft altijd goede bescherming geboden tegen vijanden en indringers. Veliko Turnovo was een kleine Thracische nederzetting maar bloeide op onder de Romeinen, die een fort boven de stad bouwden dat de weg, afkomstig van Nicopolis ad Istrum, beschermde.
 Â 
De heuvel werd versterkt tijdens het Byzantium en bleef in Byzantijnse handen tot de periode van het Eerste Bulgaarse Koninkrijk. Vervolgens keerde het terug naar Byzantijnse heerschappij. In 1185 werden de Byzantijnen ten val gebracht en Tsaar Petar werd uitgeroepen tot koning van het Tweede Bulgaarse Koninkrijk met Turnovo als hoofdstad. Gedurende 200 jaar was de stad het centrum van het Bulgaarse leven, waarbij het haar piek beleefde tussen 1250 en 1390. Na de dood van Tsaar Ivan II in 1393 verwierpen de leenheren de gecentraliseerde monarchie in een boerenrevolutie en plaatsten de varkenshouder Ivaylo op de troon. De stad bleek niet in staat Tataarse invasies af te wenden en verzwakte, waardoor het Tweede Koninkrijk in 1393 in Turkse handen viel. 
Tijdens de bezetting in de 19de eeuw bleef Turnovo een centrum van geestelijk en kloosterleven. Het vertegenwoordigde een onafhankelijke kerk die de Bulgaarse taal gebruikte. In 1877 ging het Russische leger Turnovo binnen en in 1879 werd de eerste Bulgaarse Grondwet in de stad aangenomen. Sinds die tijd is de stad altijd een heiligdom van Bulgaars nationaal gevoel geweest. Onder het communisme is de stad bevoordeeld met verscheidene industriële investeringsprojecten.

BEZIENSWAARDIGHEDEN

U zult het heerlijk vinden om door de vele lieflijke straatjes te wandelen met hoofdzakelijk huizen uit de National Revivalperiode. Als u langs de stadsversterkingen loopt, heeft u een magnifieke uitzicht op de andere heuvels van Turnovo, met in het bijzonder de  dunbegroeide kleine heuvel van Trapezitsa (van het Griekse “de kleine tafel”), genaamd naar zijn vlakke top. Als u verder wandelt, komt u langs het vroegmiddeleeuwse fort Hugel’s Toren. Op de top van de heuvel ligt de Patriarchische Kerk van de Hemelvaart, een sprookjesachtig fantasiegebouw dat precies op het midden van een rotsachtige uitstulping ligt. Op het zuidoostelijk deel van de heuvel ligt de Toren van Baldwin, die tussen 1930 en 1932 gerestaureerd is. De toren herdenkt de overwinning van de Bulgaarse Tsaar Kaloyan op de ridders van de Vierde Kruistocht in 1205.  
De heuvel Trapezitsa rijst op aan de overkant van de Yantrarivier. Hier zijn overblijfselen van vestingmuren, torens en vestingpoorten ontdekt. De heuvel bood plaats aan de residenties van bediendes en enkele openbare gebouwen, vooral kerken. De huizen van de stedelingen waren aan de voet van de twee heuvels gesitueerd, buiten de vestingmuren, vlakbij de rivier. Verscheidene middeleeuwse kerken, daterend van de tijd van het Tweede Bulgaarse Koninkrijk, zijn hier bewaard gebleven

U mag een bezoek aan het nabij gelegen Arbanassi, een Ottomaans dorp dat 4 kilometer van Turnovo ligt, niet missen.

overzicht Bulgarije

index