TRYAVNA

LOCATIE

Tryavna ligt halverwege tussen Sofia en de kust. Het ligt op ongeveer 210 kilometer van Sofia en 180 kilometer van Varna. De stad ligt 400 meter boven de zeespiegel. Een goed wegen- en spoorwegennet verbindt de stad met alle andere knooppunten in Bulgarije.

GESCHIEDENIS

De stad is 400 jaar geleden gesticht door vluchtelingen afkomstig uit Turnovo. De smalle straten in de stad roepen echter 19de-eeuwse beelden op. De oudste gebouwen dateren later dan de oprichting van een officieel Gilde van Bouwmeesters en Houtsnijders in 1804. De houten huizen in het oude stadsdeel zijn veelal gegraveerd met vogels en bloemen en hebben een asymmetrische structuur, die een onderscheid maakt tussen de huizen met hun overeenkomstige interieurs. Traditioneel gezien vormde de grote kamer met de overkapte kamina (haard) het middelpunt van het huishoudelijk leven. De kamina leidde direct naar de chardak, waarmee het overdekte terras werd bedoeld. Gasten werden in een aparte kamer ontvangen en huishoudelijke goederen werden opgeslagen in de odaya op de begane grond. Door een gevoel voor schoonheid, vertrouwen in eeuwenoude tradities en liefde voor het Bulgaarse erfgoed winnen de meesters van Tryavna populariteit op het gebied van bouwkunst, houtsnijden en icoonschilderingen. Zij beoefenen hun beroep met een hang naar perfectie en transformeren hun werk naar kunst. Hiermee ontstaat en bloeit de oudste Renaissancekunstschool van Bulgarije op: de Tryavna School.

BEZIENSWAARDIGHEDEN

Wat er hier voor u zal uitspringen is de schone berglucht en de fantastische Renaissancearchitectuur. U kunt ook deelnemen aan talrijke excursies naar verscheidene dorpen en berghutten, verspreid over de omgeving. In Tryavna en de nabije omgeving zijn veel plaatsen waar de unieke schoonheid van de Renaissanceperiode te vinden is. Bijzondere plaatsen zijn het Oude Plein (met zijn klokkentoren), de P.R. Slaveikovstraat, de Kachaunska-buurt en Tepavitsite, het dorp Skortsite, de kerken St. Archangel Michael (met wonderschone iconostasis) en St. George. Interessante musea zijn het huis van Daskalov, het huis van Raykov, het huis van Angel Kunchev en P.R. Slaveikov, Staroto Shkolo (de oude school) en het Museum van Icoonschilderingen en Houtsnijwerk. U kunt verscheidene tentoonstellingen bezoeken zoals die van Dimitur en Nikola Kazakovi, Nikolai Maistorov en Ivan Kolev en de collectie werken van de Gubenskies.

Tussen de school en de kerk leidt een steegje naar Raikova Kashta. Dit huis was oorspronkelijk van de wetenschapper Pencho Raikov, de ‘vader van de Bulgaarse scheikunde’. Het huis toont elementen van het gezinsleven van de laat-19de-eeuwse middenklasse in Tryavna, zoals massageproduceerde meubelstukken en serviesgoed, ge├»mporteerd uit het westen.

overzicht Bulgarije

index