Stenen woud bij Varna

Pobiti Kamani is een veld van 50 miljoen jaar oude reuzestalagmieten. Uniek in de wereld.

Pobiti Kamani (Bulgaars: Побити камъни)

Het stenen woud” is een uniek natuurfenomeen, dat nergens anders in de wereld te zien is.

Ontstaan uit de zeebodem

Geologen uit de hele wereld zijn naar Bulgarije afgereisd om het mysterie van het stenen woud te ontrafelen. Tot nu toe bestaan er 15 officiële theorieën over de oorsprong van deze stenen pilaren die te vinden zijn in het achterland van de stad Varna. Volgens de meest aangenomen versie zou het gebied, waar de stenen nu staan, voorheen een zeebodem zijn geweest. De geologen hebben deze zee niet de Zwarte zee maar de Luteskozee genoemd. In de loop van tijd vormden zich op de zeebodem 3 lagen. De onderste laag bestond uit grauwgele mergelafzettingen. Daarop vormde zich een dikke lang kwartszand en daar boven een kalklaag. Daarna is het zeewater langzamerhand oostelijker teruggestroomd en is er een droge vlakte ontstaan. Door de erosie werd de bovenste laag (de kalklaag) aangetast en verdween op den duur. Het met kalk verzadigde regenwater drong de tweede (kwartszand) binnen en ontstond er een verbinding. Zo begon de vorming van kalk/zandstenen pilaren. Na loop van tijd werd het kwartszand door de wind weggeblazen en bleven de pilaren staan. Interessant feit is dat de pilaren van binnen hol zijn. Hierover zijn diverse ideeën. Een van de ideeën is dat door plantgroei in de pilaren de holling is ontstaan. Na verrotting van de planten bleven de gaten over. De meest aanneembare theorie over de holle pilaren is dat de pilaren koraalvormingen zijn uit de Luteskenperiode. Het klimaat was destijds tropisch. Een andere theorie is dat er uit de zeebodem methaangas is ontsnapt en naar het oppervlakte is gekomen. Daar waar de gassen zaten bleven de gaten.

De legende

Naast de wetenschappelijke theorieën over het ontstaan zijn er ook diverse legendes over het stenen woud.
Men zegt dat het stenen woud een heel sterk energie opgeladen gebied is. Als men in het gebied wandelt en de stenen omarmt, verliest men zijn negatieve energie en wordt men met positieve energie herladen. De toerist wordt dan ook met klem aangeraden enige tijd in het gebied te verblijven.

Locatie

Het stenen woud is makkelijk per auto te bereiken en ligt 16km ten westen van Varna. Op de A2 Hemus snelweg de afrit Slanchevo en dan de borden volgen.
GPS: 43°13'37.10"N; 27°42'23.74"E.

Het Pobiti Kamani park is niet de enigste locatie waar u deze stenen kunt. Bij het dorp Beloslav (in hetzelfde gebied maar aan de andere kant van de rivier) is dit natuurwonder ook te bezichtigen en men zegt dat daar de stenen nog mooier zijn. Tot 3 uur in de middag, als de zon op de stenen schijnt, kunt u daar, zonder toegangsprijzen, het natuurschoon bekijken.

overzicht Bulgarije

index