Nesebar

LOCATIE

Nesebar ligt 30 kilometer van Burgas. Het bevindt zich op een klein schiereiland in de Zwarte Zee, dat enkel aan het vasteland verbonden is via een lange, smalle landengte.

GESCHIEDENIS

Nesebar was oorspronkelijk een Thracische nederzetting, terug te dateren tot 2000 jaar v.Chr., genaamd Menebria. In 510 v.Chr. stichtten Griekse kolonisten, afkomstig van Chalcedon, Megara en Byzantium, de stad Mesembria. Gedurende de 5de eeuw begonnen inwoners hun eigen munten te slaan en kwamen er wijdverbreide economische betrekkingen met het binnenland tot stand, hoofdzakelijk gebaseerd op kopermijnbouw.

Het gebied viel onder de Romeinse provincie Moesia tot het jaar 86 n.Chr., toen het tot Laag-Moesia ging behoren en vanaf het midden van de 2de eeuw viel het onder de nieuwe provincie Thracië. In 681 week de Byzantijnse Keizer Constantijn uit naar Mesembria na de overwinning op zijn leger door de Bulgaarse Khan Asparuh. Tegen deze tijd was de stad een van de best versterkte steden van de Balkan en het bleef een Byzantijns fort tot 812. De voorspoed duurde voort tijdens de woeste aanvallen van de vroege Bulgaarse koningen. In deze tijd werd de Slavische naam Nesebur aangenomen. Het fort was belangrijk voor de Byzantijnen bij hun marineoperaties tegen het Eerste Bulgaarse Koninkrijk, dat Pliska en Preslav omvatte. In 812 viel de stad in handen van Khan Krum, waarbij zij echter een belangrijke economische verbinding met het Byzantijnse Rijk bleef.

In februari 1453 werd Nesebur veroverd door de Ottomaanse Turken. Het verkreeg al snel een bevoorrechte status onder de Sultan en gedurende 200 jaar hield de stad een bescheiden voorspoed en onafhankelijkheid. In de 18de en 19de eeuw trad een proces van verval in, dat zich versnelde na de bevrijding van Bulgarije van de Ottomanen en de ontwikkeling van Burgas naar een moderne haven.

Nesebar werd gedurende een korte periode tussen 1828 en 1829 in handen genomen door de Russen, tijdens de Russisch-Ottomaanse oorlog. In 1878 werd het van de Turken bevrijd. Het bleef een klein vissersdorp, daar de nabijgelegen beschermde haven van Burgas plaats bood aan veel grotere schepen. Gedurende de 20de eeuw is de economie weer aangezwengeld door het toerisme en is de stad uitgebreid naar het vasteland.

BEZIENSWAARDIGHEDEN

D e grootste rijkdom van Nesebur vormen haar vele kerken, de Oude Bisschop Residentie in vroeg-Byzantijnse stijl (4de tot 5de eeuw), de Nieuwe Bistiops Residentie (St. Stefan) met haar waardevolle 12de-eeuwse muurschilderingen, de Christ Pantocrator en itrgetos kerken (13de tot 14de eeuw). U wandelt langs de opmerkelijk mooie “National Revival”-huizen met stenen fundamenten, brede houten dakranden en met keien geplaveide paden die recht de zee in lopen. Het is hier genieten van een authentieke romantische sfeer: nauwe keienstraatjes, kleine pleintjes, de huizen van twee verdiepingen met buitentrappen, stenen benedenverdiepingen en houten bovenverdiepingen die over de straat hangen, winkeltjes, cafés, taverna's en lieflijke bloementuinen.

 

Wellicht wilt u het Archeologisch Museum bezoeken, dat zich net buiten de middeleeuwse Byzantijnse vestingmuren bevindt. Het beschikt onder meer over een interessante collectie eeuwenoude Griekse vazen, munten, terracottawerken, een zeer gedetailleerde Byzantijnse icoon van de Maagd, houtsnijwerkfiguren en bronswerk.

 Vlakbij zee is het Etnografisch Museum gesitueerd, in een vrij klein houten huis. De tentoonstellingen zijn een samenstelling van klederdracht en boeren kunstproducten. Het huis zelf is een goed voorbeeld van een oud huis van Nesebur, daterend uit de Turkse periode en zeker de moeite waard om te bezoeken.

overzicht inhoud

index