MELNÍK streek van Simitli

LOCATIE

Melnik ligt 165 kilometer ten zuiden van Sofia in het Piringebergte, in de buurt van de Griekse grens.

GESCHIEDENIS

Dit deel van Bulgarije is altijd blootgesteld geweest aan Griekse invloeden: in de oudheid, gedurende het Byzantium en in de moderne tijd. Gedurende de Klassieke Oudheid waren de Grieken met dit gebied verwikkeld in de handel. Zeer oude keramiek en munten die hier gevonden zijn, getuigen hiervan. Daarna werd Melnik overschaduwd door het nabijgelegen Petra, nu Petrich genaamd. Het dorp in het moderne gebied is in de vroegmiddeleeuwse periode versterkt door Tsaar Samuel. Tegen de 13de eeuw was het een kleine Griekse stad, bewoond door mensen die oorspronkelijk uit de Griekse gemeenschap van Plovdiv afkomstig waren. Deze mensen en hun nakomelingen hebben de handel in de regio opgezet. Later, in de Ottomaanse periode, toen handelaren van Melnik de hele vallei van Struma domineerden, streken er wat Turken neer in het gebied.

Rond de tijd van de Bevrijding in 1878 bestond de populatie uit ongeveer 15.000 mensen, maar de stad raakte enorm in verval in de laat-19de en vroeg-20de eeuw. Ook de politieke conflicten tussen Griekse en Bulgaarse nationalisten tijdens en na de Balkanoorlog (1912-1913) droegen bij aan deze achteruitgang. Tijdens de Tweede Balkanoorlog was het gebied bezet door het Griekse leger. De lokale Griekse bevolking, die erg had geleden door toedoen van de Interne Macedonische Revolutionaire Organisatie, volgde het Griekse leger terug over de grens en stichtte een nieuwe nederzetting in Nea Melnikon bij Serres, in het noorden van Griekenland. Na de mislukking van de revolutie van 1923 en de groei van een bloederig conflict binnen IMRO woedde er een kleine burgeroorlog tussen nationalisten. Veel mensen verlieten de regio en verhuisden naar Sofia om aan het geweld te ontkomen.

BEZIENSWAARDIGHEDEN

Melnik, met haar inwonersaantal van slechts 800, is het kleinste stadje van Bulgarije en ligt in een werkelijk adembenemend decor van merkwaardig gevormde piramides van zand en kalksteen. U ziet hier steile, vreemd gevormde zandstenen rotsen en lieflijke witte huisjes, gelegen op hellingen. Eén enkele straat leidt naar het voorbeeld bij uitstek van de vroegere pracht en praal van dit kleine zuidelijke stadje: het Kordopoulos Huis. Het heeft Venetiaans gebrandschilderde ramen, ruimtelijke kamers en salons, siermuurschilderingen, weefpatronen en borduurwerk, een smeedijzeren hek en een grote wijnkelder van waaruit de karavanen met de beroemde wijn van Melnik vertrokken richting Salonika, Wenen, Rome en zelfs Marseille en Spanje. Het huis dateert van 1754 en weerspiegelt de grote rijkdom van de Hellenistische handelsklasse van het oude Melnik. Een ander interessant gebouw is de hammam, een klein Turks bad in 18de-eeuwse stijl. Het bevindt zich in het midden van het dorp.

 

Zandsteen gebergte bij Melnik

U zult met volle teugen genieten van een romantische wandeling langs de rivier Melnitsa naar het Rozhen Klooster. Dit klooster ligt ongeveer 5 kilometer ten oosten van Melnik. Het is een groots historisch monument dat alle reizigers, die dit deel van Bulgarije aandoen, zouden moeten bezoeken. Het is niet alleen een prachtig christelijk gebouw, schitterend gesitueerd aan de voet van het Piringebergte, maar ook een heiligdom in het streven van de IMRO (Interne Macedonische Revolutionaire Organisatie) en de Bulgaarse strijd in dit deel van Macedonië.

overzicht inhoud

index