GOUDENSTRAND 

LOCATIE

Dit resort ligt in het Nationaal Park Goudenstrand, 18 kilometer van de stad Varna in het noordelijk deel van de Bulgaarse Zwarte Zee Rivièra.

GESCHIEDENIS

Goudenstrand was het eerste massale vakantieresort dat ontwikkeld werd in Bulgarije. De bouw begon aan het eind van de 1950-er jaren en het werd al snel de bestemming voor een doorsneestrandvakantie voor duizenden toeristen per jaar. Aanvankelijk kwamen de meeste van deze toeristen uit de Warschaupactlanden, maar na bepaalde tijd volgden de Westerse bezoekers. In de afgelopen jaren is er ongekend veel tijd en inspanning gestoken in het verbeteren en reorganiseren van het resort en de meeste hotels en restaurants veranderden volledig door privatisering.

 

BEZIENSWAARDIGHEDEN

Goudenstrand is befaamd om haar adembenemende omgeving, fijne, schilderachtige stranden, schone zee, zon en mineraalbronnen. De strandlijn is 3,5 kilometer lang en tot 100 meter breed. De zomers zijn niet te heet dankzij een milde zeewind. In juli en augustus is de gemiddelde luchttemperatuur 27°C en de watertemperatuur is 24°C .

Er zijn 61 hotels, 10 luxe villa's en een panoramacamping met 200 kampeerplaatsen. De meeste hotels hebben satelliettelevisie en moderne communicatiemiddelen. Talrijke restaurants serveren Bulgaarse nationale gerechten, evenals gerechten uit de Europese keuken en exotische gerechten. De restaurants variëren in ambiance van eersteklas amusementetablissementen en uitgaansgelegenheden met spectaculaire optredens tot kleine, gezellige snackrestaurants direct aan de kust: aan elke smaak en voorkeur wordt gedacht. Voor fijnproevers zijn de Chinese, Indiase, Duitse, Engelse, Griekse en Arabische keuken te vinden.

Goudenstrand heeft zes buitenzwembaden en een binnenzwembad, allen met mineraalwater, tien tennisbanen, een volleybal- en basketbalveld, een bowlingbaan, een gebied waar men kan paardrijden en uiteenlopende watersportmogelijkheden.

Dichtbij Varna zijn beschermde natuurgebieden te bezoeken, zoals zuidwaarts in Kamschija (met boottochtje) en westwaarts het Stenen Woud (Pobiti Kamani). 

Bulgavarna organiseert voor Uw vereniging of een groep uitstappen op maat met Nederlandstalige begeleider ( een Aalstenaar in Bulgarije) en op uw maat voorbereid.

Uitstappen naar:   

  • Balcik - Aladja rotsklooster - stenen woud of Musea in centrum van Varna ( Etnografisch museum , historisch museum, en Romeinse thermen )
    - BALCIK;    is beroemd om zijn Botanische tuinen in het begin van deze eeuw aangelegd rondom de residentie van de Roemeense koningin Maria. 30 ha grote park strekt zich uit over enkele naar zee lopende plateau, waar de koningin 18 toenmalige koninklijke gastverblijven liet bouwen. Er is een aparte cactustuin met meer dan 200 verschillende soorten , een rosarium, en de grootste magnoliaboom van heel Bulgarije.
    - Aladja rotsklooster:  gelegen op een 14 kilometer van Varna, in de 13 eeuw werd hier een klooster gesticht, doch wordt aangenomen dat rond de 4 de eeuw de eerste christenen zich als kluizenaar hebben gevestigd, het complex bestaat uit gangen en holen en er zijn nog fresco's uit die tijd te bezien. Beschermd museum door UNESCO.
    - Wijnproeverij in Wineclub of Varna met mogelijkheid tot aankoop van de beste Bulgaarse wijnsoorten.
    -  Stenenwoud te Pobiti Kamani +/- 15 km ten westen van Varna. Een merkwaardig natuurverschijnsel. De stenen pilaren die hier te zien zijn doen surrealistisch aan en zouden zo deel kunnen uitmaken van een schilderij van Dali. Ze zijn ontstaan door een erosieproces van miljoenen jaren waarbij van een tientallen meters dikke zandsteenlaag de hardste kern zijn blijven staan. Er doen zich fascineerde steenformaties voor Zeker het bezoeken waard enig in de wereld en beschermd door UNESCO.

overzicht inhoud

index