BURGAS

LOCATIE

Burgas ligt aan de Zwarte Zeekust, vlakbij de Golf van Burgas, 390 kilometer ten oosten van Sofia. 

GESCHIEDENIS

Burgas is meer dan 2000 jaar oud. De stad is oorspronkelijk gesticht als een Romeinse nederzetting onder de naam Kulata. De eerste boeken over de geschiedenis van Boergas zijn gevonden bij de Byzantijnse dichter Manuel Phill (13e eeuw). Later werden aanvullende gegevens beschikbaar gesteld door de Turkse historicus Hadji Kalfa (17e eeuw). Hij gaf de stad twee verschillende namen: Bourgos en Pirgos. De naam van de stad is afgeleid van de Griekse woorden ‘pirgos' of ‘bourgos', wat fort of toren betekent, doelend op de vele vistorens (‘bourgs') in de omgeving.

In het Turkse register van 1676 is de nederzetting voor het eerst opgenomen als stad en in 1730 in een ander document als de haven Boergas. Nadat het in de 19e eeuw platgebrand was, werd het weer tot leven gebracht en ontwikkeld tot een belangrijk administratief, economisch en cultureel Bulgaars centrum.

BEZIENSWAARDIGHEDEN

Burgas is een relatief jonge nederzetting, gesticht door vissers. Het zand van het strand is kenmerkend zwart, door ijzer- en titaniumdeeltjes. De stranden in de omgeving zijn lang en breed. 

Het historische centrum is zeer interessant. U vindt hier twee kerken die de moeite waard zijn om te bezoeken. Een van hen is de Armeense kerk, een fantastisch bouwwerk. De buitenkant is fijn en elegant, van wit graniet met diepblauw gebrandschilderde ramen, met een kleine portiek en een klokkentoren. De ander is de Kerk van Sveta Boguroditsa. Deze kerk heeft een fijn neoklassiek marmeren interieur met zuilen die een vleugje Griekse invloed verraden. Verder heeft de kerk een mooi gebeeldhouwd altaar en iconostasis.

Burgas heeft een van de beste provinciale archeologische musea van Bulgarije. De collectie wordt grotendeels bewaard in een groot 19e-eeuws koopmanshuis. Een bezoek aan dit museum is zeer aan te raden, daar het compact is, overzichtelijk en het een kwaliteitscollectie bevat van alle periodes van de Bulgaarse historie, met onder meer prachtige Thracische en Romeinse sculpturen

overzicht inhoud

index