Balchik

Even ten noorden van Albena ligt Balchik, een van de oudste steden van Bulgarije. Zeker een bezoek waard, al was het maar voor de ligging. Het 'Slot van koningin Maria' met bijbehorende botanische tuin met 3.000 plantensoorten is een must. Nog iets meer noordwaarts kun je naar de afgelegen Kaap Kaliakra. Roodachtige rotsen rijzen 70 meter hoog uit de zee op - een adembenemend tafereel. Met wat geluk en een sterke verrekijker zie je de dolfijnen zwemmen.

Balchik is één van de mooiste steden van noordkust en ligt 44 km ver ten noorden van Varna. De geschiedenis van Balchik gaat op 26 eeuwen terug. In antieke tijd droeg zij de naam Dionosopopolis - de stad van Dionysos, en was bastion van Thracië, Griekenland, Byzantijnse Rijk, Bulgarije, Turkije, en in de 19de eeuw opnieuw binnen grenzen van Bulgarije terug te komen. In de eerste helft van 20ste eeuw hoort Balchik voor korte periode bij Roemenië. Toen is het zomerpaleis van de koningin Maria volgens idee van Italiaanse ontwerpers gebouwd en de tuin ontworpen een Franse architect. In 1955 is de paleistuin tot botanische tuin omgevormd, waar vandaag één van de grootste cactus collecties in Europa.
De stad is aan een golf gelegen en is derde grootste zeehaven van Bulgarije, straks naar Varna en Burgas.

Het stadje is bijzonder schilderachtig met zijn krijtrotsen, een oude moskee en typisch Bulgaarse huizen. Maar vooral de haven is helemaal iets voor mij, met tientallen houten vissersbootjes. De vissers verkopen hun vers gevangen waar direct op een marktje aan de haven: kleine en grotere glimmende exemplaren. Verderop zijn verschillende golfbrekers waarop eveneens gevist wordt. Aan de andere kant is een jachthaven en promenade met wat verdwaalde toeristen, zoals ik. Het is nog altijd lekker warm als ik om half 7 uur besluit om in de buitenlucht vis te eten,

De tuinen zijn gesitueerd rond "het paleis" ,vroegere zomerresidentie van koningin Mary van Roemenië.

overzicht inhoud

index