ARBANASI

LOCATIE


Arbanasi ligt 4 kilometer ten noordoosten van Veliko Turnovo en op 200 kilometer afstand van Sofia.

GESCHIEDENIS

De naam van het dorp liet de meeste historici geloven dat het was gesticht door Albanese vluchtelingen, die probeerden te ontkomen aan Turkse vergeldingen na een 15e-eeuwse opstand. Deze veronderstelling wordt echter tegengesproken door moderne Bulgaarse geschiedkundigen, die een doorlopend verband van Slavisch kolonialisme proberen aan te tonen. Het blijkt echter, dat de mensen die hier in de 18e-eeuwse bloeiperiode van het dorp woonden, van de Griekse cultuur afkomstig zijn. Ze spraken Grieks en gaven hun kinderen Griekse namen. De dorpelingen werden rijk van de opbrengsten van de veeteelt. Ze droogden het vlees voor hun eigen consumptie en het vet werd verkocht aan de lokale moslims, die het als delicatesse beschouwden. Het leer werd met karavanen naar het oosten gebracht, waar het werd geruild tegen Aziatische luxegoederen zoals zijde en specerijen.

De koophandelaren van Arbanasi investeerden hun rijkdom in grote, fortachtige stenen huizen, waar de stad nu bekend om staat. Daarnaast subsidieerden ze kerken, kapellen en openbare drinkfonteinen, waarmee ze het dorp omtoverden in een levendig stedelijk centrum voor de lokale christelijke bevolking, verstopt voor de ogen van het zuidelijk gelegen Ottomaans-bezette Turnovo. Gedurende de 19e eeuw werd het stadje driemaal geplunderd door de kardzhali, Turkse vogelvrij verklaarden die de stedelijke bevolking van de Balkan bedreigden. De handel werd steeds meer gericht op Turnovo en andere lagergelegen steden, waardoor de koopmannen van Arbanasi zich gedwongen zagen hun handel te verplaatsen. Een massale emigratie tijdens de door oorlog geteisterde winter van 1877 stuurde de terugval van Arbanasi verder. Tegenwoordig leeft een traditionele landelijke bevolking samen met een postcommunistische instroom van popzangers, voetballers en maffiosi, die van de traditionele hoogmurige architectuur gebruik maken ter bescherming van hun privacy.

BEZIENSWAARDIGHEDEN

Arbanasi is een van Bulgarije’s meest schilderachtige stadjes. Bij een bezoek aan de Kerk van de Aartsengelen Michael en GabriĆ«l vindt u deze twee aartsengelen afgebeeld in een muurschildering boven de westerse poort. Een keitjespad ten zuiden van het grote plein leidt naar het asymmetrische, roodbetegelde dak van de Kerk van Sveti Dimitar. De originele kerk is verwoest in de aardbeving van 1913, maar sommige van de fresco’s binnen zijn gerestaureerd. De huizen van Arbanesi zullen bij u in de smaak vallen. Ze lijken van buiten op kleine forten, met hoge, massieve muren en zware hekken, ijzer, richels en geheime bergplaatsen, maar vanbinnen zijn ze ruim en comfortabel, rijkelijk gedecoreerd en gemeubileerd. De oudste van de vijf kerken van Arbanasi is De Geboorte van Christus (1637-1649). Deze is ingegraven in de grond, heeft geen klokkentoren en een verborgen koepel. De kerk heeft een echte kunstgalerie met meer dan 3.500 adembenemend realistische figuren en bijbelse voorstellingen, geschilderd door onbekende kunstenaars door de eeuwen heen. 
U zult genieten van een bezoek aan het Kostantsaliev Huis, een van Arbanasi’s mooiste herenhuizen. De begane grond is van steen en toegankelijk via een met spijkertjes beslagen hek; De bovenverdieping is van hout. Veel van de kamers hebben prachtige plafondpanelen en met ornamenten bepleisterd lijstwerk, dat geometrische of bloemenmotieven bevat. Even voorbij het huis ligt de Kokona fontein, die in 1786 gebouwd is in opdracht van Mehmed Said Ali, wie ook de auteur is van de Arabische inscriptie die luidt: “Hij die op mij neerziet en mijn water drinkt zal het licht van de ogen en van de ziel bezitten”.

overzicht inhoud

index