ALADJA KLOOSTER 

LOCATIE

ligt op 14 kilometer afstand van de stad Varna en op 3 kilometer afstand van het Zwarte Zee-resort Goudenstrand  

GESCHIEDENIS

“Aladja” is een Turks woord, dat “kleurrijk” betekent. Het weerspiegelt de zestig meter hoge rotswand van gekleurd kalksteen waaruit de kloostercellen zijn gehouwen. Er wordt al in de grotten verbleven sinds het Nieuwe Stenen Tijdperk. In de 6de eeuw arriveerden er permanente bewoners en in de 13de en 14de eeuw beleefde het klooster een bloeitijd als centrum van Hesychast monniken. Het Aladja Klooster is een van de weinige gepreserveerde en toegankelijke vroegmiddeleeuwse rotskloosters van Bulgarije. Het klooster onderwerpt zich aan de hesychastische beginselen van stilzwijgen, ascese (kluizenaarschap) en morele volmaaktheid.

BEZIENSWAARDIGHEDEN

U zult uw ogen uitkijken bij de kloostercellen en een kleine kerk, uitgehouwen in massieve, steile rots. Op de muren zijn afwisselend gekleurde 13de- en 14de-eeuwse fresco's te onderscheiden. 

De rotswand met de grotten bevindt zich in het Hanchuka bos, wat ook een prachtig gebied is om in te wandelen. De grotten tonen de complexe sociale  wereld van enkele rotskloostergemeenschappen.

In de regio Varna (Zwarte zee kust, oost Bulgarije) bevindt zich het Aladja (Aladzha) klooster. Het klooster is een middeleeuws klooster, gelegen in de bergen. Al in de 13 en 14de eeuw was dit eiland bewoond door de toenmalige inwoners, de hermits. De monniken vonden dit een doeltreffende wijze om zich te beschermen tegen de overheersende Turken. Vanaf het hotel organiseert men elke dinsdag een wandeling van ongeveer 8 km . (4 heen en 4 terug) naar dit klooster. Onderweg is er een stop op ongeveer 300 m . hoogte. Daar zijn 4 kranen, waaruit nog echt origineel koud bronwater stroomt. Het komt dan ook van een diepte van zo'n 1000 m . De naam van het klooster Aladzha is van origine een Turkse term en betekent “voorbeeld of toonbeeld”. Het klooster is gelegen in een uitgehakte 40 meter hoge rots, maar is in de loop der tijd aardig beschadigd geraakt. Alleen de kerk is nog in goede staat.

overzicht inhoud

index